Afbeelding

De nieuwe ROBBEDOES

cultuur

Hebben ze bij de uitgeverij Dupuis met groeiende belangstelling gevolgd hoe men bij de uitgeverij De Standaard met een moderne spin-off van hun eeuwenoude Suske en Wiske uitpakte? Kon de veel oudere Robbedoes nog lang in zijn hotelpiccolopakje de jongeren van vandaag aanspreken?

Jarenlang probeerden ze bij Dupuis een superheldenversie van Robbedoes te maken. Na een aantal mislukte pogingen (waarbij onder andere de Nederlander Chris Evenhuis betrokken was) kwamen Fabiek Vehlmann en Yoann met Supergroom. Dat bleek op diverse festivals zo’n succes bij de jeugd dat ze de gewone serie warempel nu tijdelijk laten vallen om zich daarop te concentreren. Het eerste album is al enige tijd uit in Frankrijk en Wallonië (compleet met een speciaal Spinmagazine), maar staat voor het eerste kwartaal van 2019 nog niet gepland in het Nederlands.
Intussen moeten wij het stellen met – pakweg – Stichting Z, geschreven door Denis-Pierre Filippi en getekend door Fabrice Lebeault, gesitueerd op een ver planetenstelsel in de verre toekomst, waarin alle bekende helden uit de Robbedoesstrips aanwezig zijn met een andere constellatie. Zo werken de graaf van Rommelgem en Z samen voor de ‘Administratie’, een allesoverheersende organisatie. Zo heeft Robbedoes een zus, genaamd IJzerlijm, die zich heeft aangesloten bij de rebellen die zich tegen de ongebreidelde macht van de Administratie verzet. Ze wil haar broer erbij hebben! Als dan Kwabbernoot opduikt als undercoveragent die ook de machinaties van de Administratie onderzoekt, reizen we het hele planetenstelsel af om uit te komen bij een replica van de aarde en wat zich daar afspeelt!
Sciencefiction met verrassende afloop. In dezelfde reeks Robbedoes door … verscheen eerder Het licht van Borneo door Zidrou (tekst) en Frank Pé waarin Robbedoes en Kwabbernoot werken als journalisten voor (hou je vast!) Humo! Na een conflict met hun nieuwe hoofdredacteur neemt Robbedoes ontslag. Hij neemt schilderlessen en belandt in de kunstwereld. Plotseling treedt er een uitzonderlijk groot talent op de voorgrond, dat de kunstwereld op zijn grondvesten doet schudden. Kwabbernoot doet er verslag van en zo worden de vrienden weer herenigd in een avontuur dat even avontuurlijk als poëtisch is. Een mooi album waarin Robbedoes eigenlijk een gewoon mens blijkt.
Wie nog verder in het verleden wil, adviseren we Robbedoes en Kwabbernoot 55 van Fabien Vehlmann (scenario) en Yoann (tekeningen). De schurk Zwendel heeft de marsupilami gevangen: Robbedoes en Kwabbernoot willen hem bevrijden, maar daarvoor moeten ze eerst neef Wiebeling ophalen, die Zwendel hielp en misschien weet waar het gele beestje gevangen zit. Ze komen aan in Palombië en trekken de jungle in, maar daar wacht hen een verrassing. Beetje warrig avontuur waaraan, anders dan bij de marsupilami, kop noch staart zit. Nee, dit is niet het beste Robbedoesalbum van de laatste jaren.
Redelijk recent is ook Robbedoes Special 2: Het plan van Wiebeling, geschreven door Marc Legendre en getekend door Charel Cambré, waarin Robbedoes en Kwabbernoot getuige zijn van een diamantroof in de ‘Dierentuin van Antwerpen’. Maanden later, in hun winterverblijf aan de kust, krijgen ze zonder het te weten te maken met het vervolg van deze kwestie. Uiteraard zijn de graaf van Rommelgem en een van de vaste tegenstanders, in dit geval neef Wiebeling, bij de zaak betrokken. Dit is het tweede deel van deze Robbedoessubserie die eigenlijk voor een jonger publiek bedoeld was, maar dit al niet meer is.