Afbeelding

Stopt Jean Van Hamme ermee?

cultuur

De 79-jarige Jean Van Hamme, de beroemdste stripscenarist van ons land, stond op het punt ermee te stoppen. Na de fakkel van Thorgal, van XIII, en van Largo Winch te hebben overgegeven, voelt Van Hamme “zich bevrijd” om niet meer aan de lopende band hitseries te moeten bedenken. “Het is een vorm van verslaving, men produceert maar en finaal geraakt men moegekeken op je personages”, vertelt hij vanaf zijn Franse verblijfplaats in Sainte-Maxime. Voor één keer kon hij nog eens de schouders zetten onder een indringend verslag over de genocide in Kivu.

In de vijfsterrenstrip Kivu heeft een jonge Belg, François Daans, een hoge functie bij een mijnbouwmaatschappij. Hij wordt door zijn bedrijf uitgezonden naar Rwanda waar op dat moment de strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s woedt. Hij neemt een gevlucht meisje onder zijn hoede dat werd aangereden door de jeep waarin hij naar de stad reed. Haar dorp en familie zijn uitgemoord en ongewild raakt Daans betrokken bij het conflict als hij op zoek gaat naar de broer van het meisje. Neem het van ons aan: het is een indringende strip over een van de gruwelijkste conflicten uit de recente geschiedenis van Afrika!
Jean Van Hamme (tekst), Christophe Simon (tekeningen): Kivu, uitg. Le Lombard, 2018, 72 bladzijden, 17,95 euro
Van Hamme hoopt dat zijn verhaal de ogen zal openen. Hij heeft er anderhalve maand aan gewerkt. “Dat is een goed teken”, vertelt hij, “als ik drie tot vier maanden werk aan een scenario betekent dit dat er problemen zijn of waren”. Hij verwijst naar zijn laatste (20ste) Largo Winch-aflevering die hij in 2015 beëindigde, enigszins gekunsteld en gedwongen. Zijn relatie met de tekenaar Philippe Francq was afschuwelijk geworden: “Ik heb steeds een goede band gehad met mijn tekenaars in die zin dat vooropgesteld werd dat bij het versagen van één van beiden, ik hen niet zou kunnen verder helpen. Ik heb de voorkeur gegeven om te stoppen met Largo Winch. Ik benader de 80-jarige leeftijd en ik geef de voorkeur aan een rustig, gelukkig leventje, conflictloos met wie dan ook …”
Ingewijden weten dat het bij Van Hamme niet steeds boterde tussen hem en de tekenaars van Thorgal, XIII, e.a.
De reeks XIII heeft het lang volgehouden en is voor Van Hamme twaalf jaar geleden gestopt. Kwatongen beweren dat zijn uitgevers vinden dat zijn hedendaagse scripts te weinig verbeelding vertonen en dat het grote publiek zich zijn intriges niet meer herinnert, noch zijn micropersonages, en dat er steeds meer uitgekeken wordt naar roman- en biografieaanpassingen.
“Ik lees zelf overigens geen strips meer”, onthult Van Hamme, “ik geef de voorkeur aan historische romans van Ken Follett”. Hij weet, beter dan wie ook, dat hij tot de generatie hoort van scenaristen die echte verhalen vertelde en die zijn tekenaars voortdurend op de huid zat. Omdat hij weet dat zijn naam alleen al stripalbums doet verkopen: tien miljoen al, heeft ooit iemand uitgerekend.
Van ophouden is geen sprake. Hij droomt om ooit nog eens een marginaal boek te schrijven, een unicum, iets wat nooit iemand eerder deed. Als tachtiger blijft hij actief en blijft hij een wereldreiziger.