Afbeelding

URBANUS, de vuilnisheld

cultuur

In februari komt de eerste animatiefilm van en met Urbanus in de zalen. In Urbanus, de vuilnisheld vraagt zijn elfjarige alter ego Juf Pussy ten huwelijk. Het ziet ernaar uit dat 2019 het jaar van Urbanus wordt. Naast die film met een Vlaamse topcast staan nieuwe strips op stapel, JBC brengt een kledingcollectie uit en Urbanus krijgt een eigen tentoonstelling in het Brusselse Stripmuseum. In juni blaast Urbanus bovendien 70 kaarsjes uit.

In Vlaanderen bleef de oogst van verkleuterde striphelden redelijk beperkt. Urbanus verscheen voor het eerst als strip in 1982 en was niet meteen een held. Hij viel en valt nog steeds buiten categorie omdat het de fictieve jeugd van de Vlaamse komiek Urbanus van Anus op een absurde manier verstripte en het geen spin-off was van een bestaande stripreeks. Urbanus begon als een anarchistische reeks voor een jong publiek en bijna liep dat mis. “Ik dacht dat ik aan een volwassen strip werkte toen ik met Urbanus begon, maar het publiek heeft daar anders over beslist”, herinnert coauteur Willy Linthout zich. In 2005 bracht Linthout met scenarist Urbanus twee kinderreeksen op de markt: Mieleke Melleke Mol was duidelijk op maat van de allerkleinsten, Plankgas en Plastronneke refereerde aan de belhamelstrips van weleer.
Atypische vedettestrip De reeks Urbanus, al jaren in de top vijf van de bestverkochte Vlaamse stripreeksen, is wellicht de meest atypische vedettestrip.
Waar dit soort strips meestal niet veel meer doet dan het bijna klakkeloos overnemen van bestaande, door een ander gecreëerde tics, karakteristieken, gewoonten en decors van bekende personages, werd Urbanus net min of meer uit zijn rol gehaald en neergezet als een grofgebekt jongetje.
Dat Urbanus een fenomeen zou worden heeft Urbanus zelf nooit durven te hopen. De goedlachse komiek fantaseerde over een andere loopbaan toen hij jaren geleden voor het eerst met een gitaar op het podium klom. Hij wou striptekenaar worden, maar zijn verhalen, liedjes en sketches op de bühne kregen de bovenhand.
Het kleine, onnozele manneke in rode broek werd groot en groeide op tot een stripmonument in Vlaanderen. Zeker nu hij een eigen tentoonstelling krijgt in het Stripmuseum in Brussel vanaf 11 februari onder de titel De geschiedenis van de Urbanusstrip. Verwacht je dus niet aan een biografie, want daarmee is Urbanus nog zelf steeds bezig.
Inmiddels ligt het 181ste nummer van de Urbanusstrip al een tijdje in de winkel, nr. 182 komt begin dit jaar 2019. Samen met zijn trouwe tekenaar Willy Linthout worden nog steeds een vijftal nieuwe stripalbums per jaar gecreëerd. Urbanus hielp zelf mee aan het schrijven van het scenario van de animatiefilm Urbanus, de vuilnisheld (vanaf 27 februari in de bioscopen). Hij is hierin een elfjarige knaap “waarin hij alles kwijt kan”.