Afbeelding

De vergeten winkels van Mortsel

cultuur
MORTSEL - Hebben we in Mortsel nog een echte sigarenwinkel? Bij een sigaar hoort een krant en een goed glas. De winkel had zo zijn eigen geur. Voor de niet-roker was die enigszins muf, maar de tabakliefhebber vond die reuk eerder aangenaam. Neen, onder de zon is er dus niets nieuws, je sigarenwinkel werd de vertrouwde krantenwinkel. Het belletje aan de deur werd vervangen door de onvermijdelijke dingdong, die de uitbater nu ook alarmeert wanneer een klant de winkel binnenstapt, maar deze vergelijking loopt vast. De nostalgie is weg. De postiljon ging op bezoek bij Jan Warmenbol (Côté Sud) en ontdekte exclusieve cognacs en het verhaal achter een buitengewoon product.
Jan vertelt houderduit, duikt in zijn boekenkast, zoekt naar oude menukaarten van zijn oude liefde, het exclusieve restaurant ‘De Wilde Zee’ en jawel de sigarenkaart, opgesteld door het Huis Verloo aan de Amerikalei 158 in Antwerpen, komt op tafel. Het huis Verloo staat bekend voor zijn uitzonderlijke specialisatie in sigaren en tabak. Alle tabaksproducten, die op de Belgische markt bestaan, hebben zij in voorraad. Over Havannasigaren uit Cuba, handgemaakte sigaren uit de Dominicaanse Republiek, Honduras, Nicaragua, ... Short filler, long filler, dekblad, tuitknak, robusto, fermentatie, humidor, flake ... en zoveel meer.
Jan vertelt verder: “Je hebt twee soorten sigaren: de long fillers en de short fillers. Een klein deel bestaat uit medium fillers. Bijna alle typen zijn opgebouwd uit binnengoed, omblad en dekblad. Het binnengoed van een long filler bestaat uit opgerolde tabaksbladeren waaruit de hoofdnerf is verwijderd (zgn. frog-legs). Het binnengoed van de short fillers bestaat uit korte stukjes, verknipte tabak, die meestal uit verschillende streken afkomstig is. De long fillers moeten in een ‘humidor’ bewaard worden, tussen 68 en 72% luchtvochtigheid. De temperatuur is minder belangrijk. Bij een percentage lager dan 60% wordt de long filler droog, breekt hij gemakkelijk, brandt te snel en smaakt te scherp. Bij percentages hoger dan 72% brandt de sigaar lastiger, de smaak is echter voller. Bij percentages hoger dan 80% begint de schimmelvorming op de sigaren”.
Short fillers worden meestal in landen gemaakt waar tabak niet groeit, maar slechts wordt overgeslagen. De haven van Antwerpen is zonder meer de wereldleider voor de opslag van onbehandelde en ruwe tabak. Ruim 1.000.000m² overdekte opslagruimte vinden we terug in de haven. Per vierkante meter vind je telkens 1 ton tabak, een duizelingwekkend getal!
Een bijzonder kistje regelt de vochtigheidsgraad: de humidor. Een gemiddelde humidor bevat een ingebouwde hygrometer en één of meer sponshouders die regelmatig moeten worden bevochtigd. Duurdere en/of grotere modellen kunnen in plaats van eenvoudige sponzen ook automatische luchtbevochtigers bevatten. Humidors zijn er in allerlei soorten en maten, van een eenvoudig gesloten kistje tot een complete kast met laden en glazen deur, maar groot of klein, een humidor is vrijwel altijd gevoerd met onbehandeld cederhout of mahonie. Zo houd je de luchtvochtigheid constant en bind je de strijd aan tegen … tabakswormen.
25 jaar geleden werden er in dit land 1 miljard sigaren verkocht. Dertig jaar geleden stelden twintig Belgische sigarenmakers 3000 mensen tewerk. Vandaag houden twee middelgrote familiebedrijven stand, Verellen en J. Cortès. Dan heb je nog de kleinere sigarenmaker Notebaert. Heel wat Belgische sigarenproducenten zagen na de Tweede Wereldoorlog hun marktaandeel in rook opgaan. De sigaar werd een oubollig product. De sigaret kende een explosieve opmars. Het gebrek aan marketing en innovatie bij het gros van de sigarenmakers lag aan de basis. De overheden legden reclame aan banden. Het hoeft niet te verbazen dat sigarenmakers sneuvelden of oplosten in uitdijende concerns. Ter vergelijking: Verellen en J. Cortès maken samen zo’n 650 miljoen sigaren per jaar. In de STG-vestiging in Lummen (Scandinavian Tabac Group) zijn dat er 1 miljard (bron: www.tijd.be).
Uit de sigarenkaart van de Wilde Zee haalt Jan de HAJENIUS-Slim Cigarillo. “Het is een huzarenstukje om in zo’n klein sigaartje zoveel smaak tot zijn recht te laten komen. Het karakteristieke van de Hajeniussigaar zit in de mengeling, waarin voor 40% Havana-Brasil zit. De Havana maakt dit sigaartje iets krachtiger dan vele van haar soortgenoten. Het iets zoetere en geurige Brasil geeft het een heerlijke nasmaak”.
In Côté Sud kan je niet terecht voor een exclusieve sigaar, maar bij die sigaar hoort ongetwijfeld een fijne cognac. Linda Wyckmans stelt daarom een topper van het huis voor: een Deau Napoleon. De productie van dit fijne distillaat gaat terug naar 1665, de tijd van de Zonnekoning. Of heb je zin in een Daniël Bouju? Deze jonge cognac rijpt 10 jaar op nieuwe eikenhouten vaten uit de Limousin. De amberkleurige cognac heeft in de neus subtiele aroma’s van vanille.
Tekst: Dirk Brentjens Foto’s: ©MHK, wikipedia, F. Van Roosendael
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding