Afbeelding

Nieuwe stripreeks Fantastic Four en ander Amerikaans nieuws

cultuur

Sinds enkele jaren wordt het Amerikaanse Hollywoodgebeuren steeds intenser beïnvloed door het stripwereldje en niet zonder succes! Hollywood heeft steeds geleden onder de zoektocht naar interessante scenario’s en waar kan men die beter vinden dan in de vele strippublicaties?

Toen het Marvel Universum in 2015 na het Secret Wars-project opnieuw gestart werd, werden alle series teruggedraaid naar hun oorspronkelijke vorm. Eentje ontbrak, en dan nog de serie waarmee het in 1961 allemaal begonnen was. Omdat Marvel zelf nog steeds niet de eigenaar was van de filmrechten op de Fantastic Four wilden ze er ook geen reclame voor maken en waren Reed Richards en zijn vrouw Sue verdwenen in het multiversum. Deze zomer kwamen ze echter terug in een nieuwe stripreeks, geschreven door Dan Slott (volgens Michael Minneboo “de slechtste Spiderman-schrijver ooit”). Nu nog hopen dat de Disneyfilmstudio Fox de reeks koopt zodat het fantastische viertal ook in de Marvelfilms weer te zien zal zijn.
Einde Steve Ditko Eind juni overleed in New York de Amerikaanse striptekenaar Steve Ditko op 90-jarige leeftijd, de visuele bedenker van Spiderman en Dr. Strange. De voorbije jaren maakte hij vooral strips waarin hij zijn theorieën over Goed en Kwaad illustreerde (“boeiend, maar erg weird”).
Monster Island Graham Nolan is een Amerikaanse striptekenaar die bekend werd als medeontwerper van het Batmanpersonage Bane. In 1998 maakte hij van The Phantom een spin-offstrip over een groep avonturiers die gestrand raakt op een eiland vol met monsters, waarna hij ook enkele jaren The Phantom zelf overnam. Onlangs is hij een kickstarteractie begonnen voor een full color heruitgave van Monster Island, met de bedoeling er een doorlopende serie graphic novels van te maken. Het is trouwens niet de enige leuke actie op de site kickstarter.com: een site die zich in Amerika steeds meer begint te ontpoppen als de plaats waar je goedkoop spannende, nieuwe strips kunt vinden.
1000ste Action Comics In Amerika is het 1000ste nummer van Action Comics verschenen, de reeks waarin 80 jaar geleden de allereerste superheld werd geïntroduceerd. Door het succes van de Marvelfilms en de rampzalige kwaliteit van de meeste DC-tegenhangers zou je haast gaan denken dat Superman niet meer meetelt, maar hij is nog steeds de meest herkenbare Amerikaanse stripicoon. In nummer 1000 wordt Superman voor het eerst in tijden weer neergezet als een held die wordt gedefinieerd door zijn menselijkheid in plaats van zijn kracht. Het vijf pagina’s tellende verhaal van Tom King en Clay Mann is online te lezen op https://www.dccomics.com/reader/comics/436774.
Mijn vriend Spiderman Verplichte lectuur van 320 bladzijden (prijs: 19,99 euro) interessant boek van Michael Minneboo over de wereld van superhelden en hun peetvader Stan Lee, uitgegeven door SubQ en de fans van dit stripgenre, de volledige titel van het boek is Mijn vriend Spiderman: superhelden, geeks en fancultuur.
Sky Masters of the Space Force … was een kortlopende krantenstrip op het eind van de jaren 1950, die werd getekend door Jack Kirby en geïnkt door Wallace (Wally) Wood. Deze strip was jarenlang onvindbaar, maar onlangs in full color (her)uitgegeven door een Spaanse (!) grafisch ontwerper (Amigo) die er een oversized hebbeboek van gemaakt heeft.
Superman in de supermarkt Een van de grootste Amerikaanse supermarktketens (Walmart met 6000 winkels) heeft een deal gesloten met DC, de uitgever van Superman en van Batman, naar het model van de klassieke specials uit de jaren 1970, maar ook met nieuwe avonturen van hun beste schrijvers en tekenaars. Titel van de reeks spreekt voor zich: Superman – DC 100 page comic Giant
John Rijpens (met de hulp van het Nederlandse stripblad EPPO)