Afbeelding

Jan Van der Cruysse

cultuur

De Mortselaar Jan Van der Cruysse was jarenlang met zijn jongensachtige blonde kuif een bekend gezicht tijdens de televisienieuwsuitzendingen als woordvoerder van Brussels Airport, vooral bij crisissituaties. BA bleek ook een eindeloze bron van inspiratie te zijn voor het verzinnen van spannende misdaadromans met verknipte personages. Zijn eerste roman, BLING BLING (Diamantroof in Dehli) verscheen in 2016 en was meteen een literaire sensatie: goed voor drie prestigieuze prijzen: de Hercule Poirotprijs, de Diamanten Kogel en de Schaduwprijs voor beste oorspronkelijk Nederlandstalig thrillerdebuut! Geen wonder dat menig uitgever zijn deur platliep voor de twee volgende delen van zijn project. Dat werd achtereenvolgens BLING BLING 2 (De Zaventemmers) in 2017 en BLING BLING 3 (En toen was er nog maar één) dit jaar. Stuk voor stuk turven van om en over de 500 pagina’s.

In BLING BLING 1 wordt op de luchthaven van Dehli een diamantkoerier beroofd. De knappe Albertien Van der Valk, securityverantwoordelijke bij Diamant Securis Antwerpen, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start zij op eigen houtje een zoektocht.
Vanaf een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt de onverzadigbare, veeleisende en genadeloze maffiabaas Paata Sirbiladze, die verstandiger is dan hij zich voordoet, een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Dehli.
Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.
“Een boek dat de lezer door de vaardige pen van de schrijver van het begin tot het einde bij de les houdt, en humor op geloofwaardige wijze met de actie weet te combineren”, stelde de jury van de Schaduwprijs.
In BLING BLING 2 bewijst veiligheidsagent Albertien dat boswachters de beste stropers kunnen zijn. Samen met de Antwerpse kunstdief en diamantrover Rik Donckers mikt ze op de perfecte diamantroof, de grootste ooit, op de moeilijkste locatie, Zaventem, van het land! Zonder geweld en liefst onopgemerkt. Ze omringen zich met een groepje zonderlinge vaklieden.
Succes brengt niet alleen vreugde. Maffiabaas Paata is in alle staten en stuurt opnieuw zijn pionnen uit. Ook de politie zet alle zeilen bij om de daders te ontmaskeren en op te pakken. Kunnen ze elkaar vertrouwen met zo’n enorme inzet?
Het gangsterduo Mate-Viktor en de verknipte moordgriet Elisabeth zijn nipt ontkomen. Tijdens hun onvoorspelbare project door de Balkan worden ze steeds driester. Zo blijven ze politievrouw Beerke Wagenmaker, rechercheur Gerechtelijke Dienst van Zaventem, altijd een stap voor. Tot ze het pad kruisen van de oorlogsveteraan Roman Tokar, de tweelingbroer van diamantkoerier Sergei.
Wanneer de misdaadhelper Sachin (een Bengaal en helper bij de overval in Dehli, Bangladesh) in het hart van de Bengaalse mangrovejungle begrijpt dat hij afgewimpeld werd met een grijpstuiver terwijl Rik en Hira, ook een diamantrover, de jackpot meenamen, stapt ook hij op de trein om zijn gram te halen.
Ook deze Bling Bling 2 verveelt geen bladzijde en wervelt en kronkelt tussen de luchthavens van Eindhoven en Brussel, snelwegparkings nabij Belgrado en Antwerpen, en politiekantoren van de wereld en treinstations in Kolkata en Constanca.
Ook het laatste deel van BLING BLING (Toen was er nog maar één) werd met vaart geschreven en opnieuw draait alles om diamantroven, die van Antwerpen naar India en Italië, de Napolitaanse maffia. Naast de Georgische onderwereldfiguren Viktor en Zurab duikt er ook een prettig gestoord gangsterduo op.
De Nederlandse Detective en Thriller Gids noemt de toon in Jan Van der Cruysses misdaadromans tongue in cheek: “de verwikkelingen rondom de ring met de rode steen en de hoeveelheid personages buitelen over elkaar heen (de namenlijst achteraan heb je beslist nodig), maar de schrijver weet de touwtjes stevig in handen te houden. Charmant Vlaams puzzelwerk …”
John RIJPENS
Jan Van der Cruysse: BLING BLING 1 (Diamantroof in Delhi,) 2016, uitg. Davidsfonds/WPG Uitgevers, 527 bladzijden, prijs: 21,99 euro
Jan Van der Cruysse: BLING BLING 2 (De Zaventemmers), 2017, Uitg. Manteau, 520 bladzijden, prijs: 21,99 euro
Jan Van der Cruysse: BLING BLING 3 (En toen was er nog maar één), 2018, uitg. Manteau, prijs: 21,99 euro