Afbeelding
Boekenfoyer maart cover

Boekenfoyer maart

Boekenfoyer

Guy De Pré

In 1991 was er De Pré Historie, het boek over het iconische radioprogramma dat Guy De Pré al sinds 1984 elke zondagochtend op Radio 2 presenteert. Zo om de dertig jaar schrijft hij een boek. Dat is nu weer het geval.

Guy De Pré, De Pré Historie blijft in je bloed zitten?

‘Ja, soms denk ik dat ik in de prehistorie geboren ben, maar ik heb nog eens gecheckt op mijn identiteitskaart en zo oud ben ik dan ook weer niet. Het is inderdaad een programma dat naar moderne normen al ellendig lang bestaat. Ik denk dat ik er in ’84 mee van start ben gegaan, en het loopt nog altijd. We gaan dus stilaan naar de veertig jaar toe, wat voor een radioprogramma lang is, zeker één met bijna veertig jaar lang dezelfde presentator. Er is nog één programma dat nog veel langer loopt en dat wordt toevallig of niet, ook op hetzelfde moment uitgezonden, maar niet op Radio 2, en elke week, zoals ik altijd zeg, met een andere dj, en dat is de heilige mis op Radio 1 om 10 uur, mijn grootste concurrent. Misschien is dat wel voor een stuk het geheim van het succes van De Pré Historie.’

De heilige mis verandert niet van formule, De Pré Historie evenmin. Wat was er telkens eerst, muziek of het weetje dat erbij past?

‘De formule bestaat uit een combinatie van beide, en ik denk dat net dát mensen aanspreekt ... dat je voor een stuk terug wordt geflitst naar een bepaalde periode. Dat doe je door zowel de populaire muziek van die periode te laten horen, als het te hebben over wat toen gebeurd is in binnen- en buitenland, zeg maar de actualiteit van toen. Die twee dingen samen maken dat je een beetje zoals met een teletijdmachine terug wordt geflitst naar een bepaalde periode. Ik ben nog altijd verwonderd dat er vóór De Pré Historie nooit iemand op het idee is gekomen om muziek en actualiteit samen te voegen tot één programma. Ik moet begin jaren ‘80 een zeldzaam helder moment gehad hebben toen ik dat format voorstelde.’

In jouw boek maak je een selectie, de ‘100 beste’, hoe ben je ertoe gekomen?

‘Het is een heel persoonlijke selectie. Er zit geen lijn in, het enige uitgangspunt was: ik ga proberen om zoveel mogelijk singletjes te selecteren waarbij ik een min of meer persoonlijk verhaal kan vertellen. Als dat niet lukt, probeer ik iets te vertellen over de artiest in kwestie, over de groep of het nummer, waarvan ik vermoed (hoewel met het internet van tegenwoordig weet je maar nooit) dat de mensen dat nog niet allemaal al wisten. Ik merk nu uit de reacties van lezers en collega’s die het boek hebben doorgenomen, dat ze mij ook zeggen ‘O ja, maar dat van die artiest wist ik nog niet’. Meestal is het van ‘Ja, maar ik wist niet dat jij dat hebt gedaan en dat jij de ex-vrouw van Walter Grootaers hebt afgepakt’ (wat helemaal niet waar is, zij waren al lang uit elkaar). Dat soort reacties krijg je als je natuurlijk zo’n persoonlijke verhalen vertelt.

Het zijn heel leuke wist-je-datjes die je bij je platen vertelt, het maakte je bijzonder populair. Bestaat er een patent op die formule?

‘Een patent is moeilijk voor artistieke dingen. Het is wel zo dat de naam Préhistorie gedeponeerd is door de VRT nadat, toen het programma op televisie liep, er plots cafés en restaurants opdoken met de naam De Pré Historie met hetzelfde lettertype en logo. Dat er ook kerels waren die roadshows organiseerden met de naam De Pré Historie live met hetzelfde lettertype en logo. Dat was bijwijlen heel grappig. Ik kwam soms ergens aan om als dj te werken op een zaterdagavond bijvoorbeeld, en dan zegden die mensen: ‘Ja, maar Guy De Pré is hier al geweest hoor, dat is al allemaal geregeld, hij komt hier volgende week een dj-set doen.’ ‘Tja, maar ik ben Guy De Pré.’ ‘Nee, nee hij is hier geweest met een bestelwagen en die was helemaal met Radio 2 en De Pré Historie beschilderd. Dat was wel degelijk de echte.’ Dus dat soort dingen maak je ook mee.’

Goh, als wij dat meemaken met Boekenfoyer, dan zijn we wereldberoemd! Weet je, we zullen jouw boek koesteren en het grijs draaien. Bedankt voor dit gesprek, Guy.

‘Graag gedaan.’

‘De Pré Selectie,’ ‘De 100 beste’ van Guy De Pré, een boek met een grootte van een singlehoes, verdient zijn plaats in ieders platen- of boekenkast en is uitgegeven bij Good Stuff Books.

Roland Bergeys

De Pré Selectie Guy De Pré uitgeverij Good Stuff Books hardcover 210 bladzijden ISBN 9789464334074

Afbeelding