Afbeelding
Circus Ronaldo - Kobe Van Herwegen cover

Circus Ronaldo - Kobe Van Herwegen

Boekenfoyer

Kobe Van Herwegen was negen toen hij voor het eerst werd betoverd door de wereld van Circus Ronaldo. Sindsdien is hij alle voorstellingen blijven volgen, en nu heeft hij er een boek over geschreven.

Circus fascineert je, Kobe, wat maakt Ronaldo zo speciaal?

Wat maakt circus Ronaldo zo speciaal? Circus Ronaldo bespeelt de ziel van het circus, het is geen groot spektakel als het dat niet moet zijn. Het is kleine, tedere verwondering op momenten dat het nodig is. Circus Ronaldo is groot geworden in de periode dat Cirque du Soleil heel bekend werd in Europa, een groots massaspektakel waarbij je ogen tekort kwam en bij circus Ronaldo is het less is more. Het gaat naar de essentie, naar de ziel van het leven, het is samen rond het vuur zitten en verhalen oprakelen over vroeger.

Het boek vertelt over zeven generaties circus en variété, tot bij Danny en David Ronaldo, en de achtste generatie komt eraan.

Ja, Danny en David hebben het circus nieuwe input gegeven. Hun vader Johnny en zijn vrouw Maria startten circus Ronaldo weer op en het was de klassieke circusvoorstelling, het neigde meer naar variété en Danny en David wilden meer weg van de glitter en de glamour, het mocht allemaal wat donkerder, het mocht allemaal wat spannender, er mocht wat meer romantiek terugkomen en zo is Komediantentheater ontstaan, eigenlijk de eerste echt nieuwe voorstelling van circus Ronaldo, die de deuren opende naar een wereld waarin ze nu nog altijd vertoeven en waarin het ook als publiek zalig vertoeven is.

De sfeer van een klein circus is ongeëvenaard, intiem, magisch. Van straattheater tot commedia dell’arte, poëzie, Chaplin is nooit ver weg, Fellini evenmin.

Nee dat klopt, het opzet neigt naar die Fellini-achtige beelden die we allemaal kennen en het is een inderdaad een combinatie van, zoals je zelf zegt, een circus, maar ook commedia dell’arte hebben ze gebruikt, zeker in Komediantentheater, een knipoog ook in die titel naar commedia dell’arte, en buiten het circus, buiten de tent, waren ze ook terug te vinden, de twee broers Danny en David, op straat, omdat dat makkelijker was om mee te reizen. De verschillende straatvoorstellingen worden ook in het boek beschreven, want dat is ook het boek, het geeft alle verschillende voorstellingen in chronologische volgorde weer.

De Ronaldo’s voelen aan wanneer precies het moment er is om te beginnen. Een magisch moment dat begint met stilte.

Ja, die stilte is heel mooi om te beginnen, het is balanceren op die slappe koord, het is het begin van elke voorstelling, het einde is altijd het applaus, het brengt de mensen, de kijkers weer naar de realiteit en het doet hen beseffen dat ze afscheid moeten nemen van die wondere wereld waarin ze mochten vertoeven.

Van dan af groeit het gevoel samen met het publiek, een voorstelling maak je samen met het publiek.

Ja, dat is eigenlijk elke keer een unieke ervaring zo’n voorstelling en ook al kan je die voorstelling terugzien, uiteindelijk elke keer zal je zien dat die voorstelling verder groeit, maar ook door het publiek is die voorstelling elke keer anders. Soms is het publiek stil, soms is het heel luidruchtig, en dat is voor een circusartiest, voor een acteur ook, gewoon boeiend en fascinerend om daarmee te kunnen spelen.

De spiegel van de mens tonen is wat de Ronaldo’s nastreven. Wat is de ziel van de clown, wat is een goede clown?

Wat is een goede clown? Ja, misschien is dat voor verschillende mensen een andere definitie. Voor mij is een goede clown iemand die zonder make-up of overdreven kledij een glimlach op iemands gezicht kan toveren, letterlijk, die met kleine zaken, grootse dingen kan doen. Een clown kan je op verschillende wijzen zijn, in verschillende afbeeldingen, ja, Charlie Chaplin is één van mijn idolen, was een heel grote clown, maar Danny van circus Ronaldo is dat ook en ik heb die echt zien evolueren van de grote schoenen, van de laag make-up, de rode neus, naar make-up die verdween, nog wel een neus, maar die was dan wel vleeskleurig geworden, naar eigenlijk nu een man van vlees en bloed en een clown die gewoon een man van vlees en bloed is. Die tragedie komt dubbel zo hard binnen en volgens mij gaat dat naar de ziel van een goede clown.

Dat wat geweest is, staat in je boek, ook dat wat zal komen.

Ja, inderdaad, want het boek geeft mooi weer wat Ronaldo 50 jaar was. Nu, ze zijn bezig aan een nieuwe voorstelling, ze zijn constant bezig met nieuwe voorstellingen, zo ook nu. De nieuwe voorstelling ‘Da Capo’, zo zal die heten, zal heel die geschiedenis die je in dit boek kan lezen weergeven in een voorstelling. Als een stoet die op het ritme van de tijd doorheen de tent zal paraderen. Het is de enige voorstelling die ik nog niet heb gezien, omdat die er natuurlijk nog niet is, dus ik kan niet wachten tot december, dan gaat ze in première. je kan er zeker van zijn, op de eerste rij van de tribune zal ik met grote ogen, vol bewondering naar de familie Ronaldo kijken.

We wensen jou én Circus Ronaldo veel succes Kobe, met dit boek waaraan je heel lang hebt gewerkt, vol anekdotes, dagboekfragmenten en foto’s, dank ook voor dit gesprek.

In het indrukwekkende boek ‘Circus Ronaldo’ van Kobe Van Herwegen ga je op zoek naar de ziel van de Ronaldo’s en zit je samen met Kobe op de eerste rij.

Roland Bergeys

Circus Ronaldo Kobe Van Herwegen uitgeverij Pelckmans 200 bladzijden hardcover productcode (EAN): 9789464018356

Afbeelding