Afbeelding
Tel de vlinders in de kamer cover

Tel de vlinders in de kamer

Boekenfoyer

Sabien Clement en Kris Van Steenberge

‘Tel de vlinders in de kamer’ is een ontroerend beeldverhaal met een warme vleugelslag, getekend door Sabien Clement, geschreven door Kris Van Steenberge en uitgegeven bij Vrijdag.

Wanneer je je afvraagt of de teksten dan wel de illustraties van een boek er eerst waren dan kun je er vanop aan dat ze heel mooi samengaan. De poëtische bedenkingen en beelden ademen hun ziel van harmonie in een zoektocht, een verlangen om de ander opnieuw te vinden wanneer alles uit elkaar lijkt te vallen. Kris Van Steenberge kennen we onder meer van ‘Woesten’ (Bronzen Uil 2014), ‘Blindelings’ en ‘De advocaat en de zeiler’, stuk voor stuk boeken waarin ook beelden spreken in een taal die je meteen raakt.

‘In alle kamers leg ik mij te vondeling. Niemand die mij zoekt.’

De teksten kunnen gaan over eender wie die zich eenzaam voelt en zich vragen stelt over zichzelf en anderen, over zijn omgeving, de natuur, de evolutie, de tijd. De mens die in zichzelf keert. Zijn zwakte vormt tegelijkertijd zijn sterkte die gevoelens tot hun eenvoud herleidt en hun sierlijkheid oproept. Zo sta je ook stil bij de tekeningen van Sabien Clement (haar werk werd reeds bekroond met een Boekenpluim, Boekenpauw en een Gouden Uil). Ze zijn sober, schimmen met een persoonlijkheid die nooit veraf, maar heel dichtbij zijn, die jij of ik kunnen zijn. Op geen enkel moment krijg je de indruk dat, wanneer je blik van tekening naar tekst glijdt of omgekeerd, ze elkaar verduidelijken, ze vormen gewoon één geheel. Ook dat is de sterkte van dit boek.

De taal roept beelden op, de tekeningen tonen de mens die zweeft tussen vallen en opstaan, mijmert, zich opricht. Het boek puilt uit van troost, hoop, liefde en een hoop vleugeltjes. Stilstaan bij jezelf en je afvragen waar de anderen ondertussen zitten, wat ze doen, in blijheid, vertwijfeling is een verrijking. Het verhaal is een ruggelingse zoektocht met misschien wel de zon in het verschiet, zeer zintuiglijk geschreven en getekend.

Ik tel de vlinders in de kamer, pas ontpopt uit het behang. Een fladderdans, een wolk van vele kleuren.’

‘Tel de vlinders in de kamer’ van Sabien Clement en Kris Van Steenberge is een kunstwerkje dat je leest, herleest, op je netvlies koestert. Leg je het even weg, dan neem je het in een spiegelbeweging meteen weer in handen. Het houdt van je.

Roland Bergeys

Tekeningen bij deze recensie: Sabien Clement

Tel de vlinders in de kamer Sabien Clement en Kris Van Steenberge Uitgeverij Vrijdag ISBN 9789464341423 64 pagina’s Hardback

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding