Nieuwe rijkdom

0
Nieuwe rijkdom cover

Hoe je het ook draait of keert, de gemiddelde mens wordt zienderogen armer. Door aanhoudende inflatie smelt ons spaargeld weg als sneeuw voor de zon, terwijl de kosten voor energie en brandstof exponentieel stijgen. Stilaan komt ook de lagere middenklasse in de problemen en kloppen steeds meer mensen aan bij het OCMW voor hulp. Kortom, we staan onder een enorme druk en wie niet leert om te gaan met deze ‘nieuwe’ situatie, wordt zowel lichamelijk als mentaal ziek van de stress.

Nieuwe waarden

“Velen kennen de prijs van alles en de waarde van niets …” Wanneer we spreken over de waarde van iets dan leggen we vaak automatisch een link naar de kostprijs. Deze manier van denken komt voort uit een overdreven focus op materie en is allesbehalve verrijkend. Nu pijnlijk duidelijk wordt dat de waarde van ons geld afhangt van factoren die we niet in de hand hebben, is het hoog tijd om op zoek te gaan naar ‘nieuwe waarden’.

Tijd

Nieuwe rijken zijn mensen met tijd. Wanneer je vandaag aan mensen vraagt hoe het gaat, dan is het antwoord bijna altijd: ‘Druk. Ik heb het toch zo druk …’ We hollen onszelf voorbij in een ratrace zonder einde, terwijl we ons voortdurend afvragen hoe het mogelijk is dat de dagen zo snel voorbijgaan. We hebben geen tijd en toch krijgt iedereen exact dezelfde 24 uur per dag. Tijd maken voor wat je zelf écht belangrijk vindt, zal je leven aanzienlijk verrijken.

Rust

Wijlen John Lennon verwoordt het perfect in een enkele zin: “Life is what happens when you’re busy making other plans.” We zijn overtuigd dat we van alles ‘moeten’ en dat we voor niets tijd hebben. Deze manier van denken en leven holt het leven uit tot wijzelf en ons leven letterlijk helemaal leeg zijn. Wat we vooral ‘moeten’ is blijven ademen en alleen waar rust is, komt ademruimte vrij. Gun jezelf die ruimte. Je bent het waard.

Aandacht

Focus op wat jij belangrijk vindt. Maak even tijd voor een rustig moment en kijk naar binnen. Bepaal zelf wie of wat jouw aandacht verdient en leef ernaar. Wie in zijn hart kijkt en eerlijk zegt aan wie of waaraan hij werkelijk waarde hecht, geeft onmiddellijk toe dat dit niet met geld te betalen is. Waar jouw aandacht naartoe gaat, bepaalt hoe waardevol je leven is.

Tijd, rust en aandacht zijn belangrijke nieuwe waarden. Vooral wanneer we ze samen met anderen goed gebruiken, hebben ze de kracht om ons leven de inhoud en de waarde te geven die het uiteindelijk verdient.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here