Nieuw Triple P-magazine legt nadruk op opvoeden

0

Hoe kan je je kind discipline bijbrengen? Dat is het onderwerp van het veertiende Triple P-magazine dat provincie Antwerpen, Kind en Gezin, de opvoedingswinkels en Triple P Belgium uitbrengen. Ouders willen hun kinderen zien opgroeien tot gelukkige volwassenen die hun eigen keuzes maken en rekening houden met de omgeving waarin ze leven. Discipline helpt hen op weg naar dit doel. Maar hoe doe je dat? Hoort straffen daarbij, of zijn er betere manieren? Meer dan 500 organisaties, waaronder Kind en Gezin en de opvoedingswinkels, verdelen 50.000 gratis exemplaren.

‘Aandachtig met je kind bezig zijn, dat is de eerste stap naar discipline’, stelt Triple P-trainster Hilde Weekers. Zo ontdek je niet alleen wie jouw kind is, wat het kan en niet kan, maar creëer je ook een veilige, warme band met je kind. Dat is de belangrijkste voorwaarde om je kind discipline te kunnen meegeven.

‘Door herhaling en regelmaat in de opvoeding krijg je kinderen met discipline’, vertelt professor Paul Verhaeghe in zijn nieuwe boek Autoriteit. Triple P-magazine ging met hem in gesprek i.v.m. zijn visie over opvoeding, gezag en discipline. ‘Kinderen willen graag gezien worden door hun ouders en daarom hebben ouders een natuurlijk gezag bij hun kinderen, maar dat gezag kan op de helling komen te staan als ze dit niet goed uitoefenen.’

‘Het mag van papa!’ Iedere ouder komt het wel eens tegen dat zijn of haar partner er andere ideeën op nahoudt over bepaalde aspecten van de opvoeding. Hoe ga je met die verschillen om tegenover je kind en tegenover elkaar? Triple P zet vijf tips op een rijtje. Triple P ging op bezoek bij een basketbalclub en leerde er hoe de coach de discipline in zijn jonge team handhaaft. ‘Discipline draait bij mij grotendeels om respect’, vertelt hij.

Wendy Verdickt van het opvoedingscentrum van Mechelen vertelt wat ouders van de opvoedingswinkel kunnen verwachten. ‘Geen kant-en-klare antwoorden’, zo legt Wendy uit. ‘We gaan samen met de ouders uitzoeken wat voor hun kind goed is.’ In ‘Vraag het aan de opvoedingswinkel’ lees je met welke vragen gezinnen zoal bij de opvoedingswinkel terecht kunnen én lees je de goede raad die ze daar als antwoord krijgen.

In hun eigen stijl bieden Atilla Erdem en Barbara De Munnynck weer twee heerlijke columns. Een ouder zien die zijn kind onheus behandelt: het overkwam Atilla in de Quick. Barbara ontdekt, bij de geboorte van haar derde dochter, dat de strenge normen die ze voor haar eigen moederschap hanteert intussen wat afgezwakt zijn.

Meer info: www.triplepmagazine.be of via redactie@triplepmagazine.be of op de Facebookpagina ‘Positief opvoeden werkt!’

Op de foto: Hilde Weekers

EM

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here