Netflix en het filmaanbod

0

“Er zijn niet genoeg films terug te vinden in het aanbod van Netflix!” Een uitspraak die je misschien bekend in de oren klinkt. Eentje waar iets voor te zeggen valt. Qua series doen ze het best aardig (al hopen wij nog altijd dat er ooit die monsterdeal met de on demand-zender HBO komt). Ze hebben best een gevarieerd aanbod Amerikaanse televisiereeksen, het zij via deals met o.a. FOX, BBC en AMC, of puike eigen producties als House of Cards en Narcos. Waarom blijft het filmaanbod dan wat achter en klopt dit eigenlijk wel helemaal?

Een deel van het probleem is dat het niet altijd even makkelijk onderhandelen is over filmrechten (die ook nog eens voor meerdere landen geregeld moeten worden). Deze rechten zijn zeer prijzig. Je moet er ook rekening mee houden dat een Netflixabonnement gemiddeld 10 euro kost. Bij on demand-diensten van bijvoorbeeld Telenet en Belgacom huur je daar in HD-kwaliteit nog geen twee films per maand voor. Wat niet wil zeggen dat er geen problemen zijn met het huidige aanbod. Vaak komen films relatief laat in hun aanbod terecht en zijn er vreemde beslissingen in de catalogus waar te nemen. Films die het écht waard zijn om te bekijken verdwenen heel snel weer uit de virtuele rekken en enkele van de grootste draken schijnen eindeloos in rotatie te blijven.

Wij willen er wel graag even op wijzen dat er wel degelijk heel wat parels terug te vinden zijn voor de cinefiel, als je even voorbij de categorieën ‘trending’ en ‘nieuw in het aanbod’ durft te kijken. Wat te denken van een gewaagd art house project als Upstream Color (2013) of het donkere misdaaddrama Out of the Furnace (2013), een film die de hemel in werd geprezen door fantastische cineasten als Michael Mann en William Friedkin. Van Mann zelf vind je sinds kort trouwens het zeer onderschatte Blackhat terug. Een film uit 2015 nog maar, die hier zelfs nooit in de zalen is verschenen. Een buitenkans voor alle fans van Mann, die destijds gedwongen Blackhat links hebben moeten laten liggen.

Filmliefhebbers die meer houden van klassieke cinema, vinden ook best wel wat klassiekers terug in het aanbod: The Shining (1980), The Bridge on the River Kwai (1957), Lawrence of Arabia (1962) en Taxi Driver (1976). Stuk voor stuk parels uit de filmgeschiedenis, die elke liefhebber eigenlijk ooit gezien zou moeten hebben (als u het ons vraagt). Verder heeft Netflix best een aardige deal met Disney (recent eigenaar van Marvel en Star Wars) ondertussen. Zo verschenen blockbusters als Avengers: Age of Ultron en Star Wars: The Force Unleashed (beide van 2015) die heel snel na de dvd-release reeds in het aanbod zaten. Ook nog eens vergezeld door alle klassieke Star Wars-verhalen en een groot deel van de solofilms van de Marvelstal, om de hiaten in je geheugen op te vullen.

Voor het aanbod is er dus zeker nog werk en het toevoegen van nieuwe films zou zeker sneller mogen, maar zeggen dat er voor 10 euro per maand niets te zien is, lijkt ons ook wat kort door de bocht. Het heeft in ieder geval in onze ogen ook te maken met de huidige sfeer (gevoed door het oh zo gemakkelijke, maar illegale downloaden) die rond de filmindustrie hangt: “Ik moet alles kunnen zien en het mag niets kosten!”. Mensen vergeten geregeld wat een smak geld een degelijke filmproductie kost. Film is nog steeds geen gratis gemeengoed. Integendeel, buiten een nobele en broodnodige kunst- en entertainmenttak is het ook nog eens een bron van inkomsten voor ontelbare mensen. Niet alleen de haaien aan de top dus, die snel hun zakken willen vullen. De idee dat illegaal naar films en series kijken een klein vergrijp zou zijn zonder echte slachtoffers, moet er nu eindelijk echt eens uitgaan. Of anders kunnen we over enkele jaren nog meer klagen over ‘de zoveelste veilige flutsequel’, wat eindeloos jammer zou zijn.

20-vr-perioscoop-netflix3

Mensen die een alternatief (of aanvulling) voor Netflix zoeken, raden wij zeker aan hun blik eens te werpen op MUBI en Fandor. MUBI geeft je elke maand 30 films (geselecteerd door filmkenners en –liefhebbers), voor een bedrag van 6 euro per maand. Er zitten soms heel vreemde stijlexperimenten tussen, maar de volgende ontdekking ligt steeds om de hoek, wat een deel van de charme van MUBI is. Fandor heeft een soortgelijk systeem en focust zich op onafhankelijke film, klassiekers, documentaires en kortfilm. Je kan al een abonnement op Fandor nemen vanaf 7,50 dollar per maand. Beide diensten hebben proefperiodes, die wij zeker warm aanbevelen.

Miel Van Bavel – messcherp.wordpress.com

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here