Na een jaar thuisblijven weer een Sint-Antoniusviering en ommegang op zondag 23 januari 2022 in Edegem

0
Na een jaar thuisblijven weer een Sint-Antoniusviering en ommegang op zondag 23 januari 2022 in Edegem

EDEGEM – Zondag 23 januari 2022 is een hoogdag in Edegem. Naar jaarlijkse traditie vieren we dan de H Antonius Abt, beter bekend als Sint-Antonius met zijn varken. Om 09.30 uur is er een eucharistieviering voorgegaan door E. H. pastoor Tom Schellekens in de Sint-Antoniuskerk, daarna trekt de processie door het centrum van Edegem.

De ommegang gaat dit jaar vanaf de Antoniuskerk aan de Drie Eikenstraat via de Strijdersstraat, Hovestraat tot bij de basiliek dan naar de Dokter Bernaertsstraat, Vrijwilligersstraat, Doelveldstraat, Strijdersstraat en weer naar de kerk. In de ommegang dragen de gildebroeders van de Sint-Sebastiaansgilde het beeld van de H Antonius en vormelingen en communicanten zamelen onderweg gaven in. Ook leden van het jeugdhuis ‘het varken van Sint-Antonius’ lopen mee.

Er zal zoals vorig jaar geen verkoop zijn van offergaven. Wel vragen we aan jullie om toiletartikelen of niet-bederfbare voeding te schenken, deze gaven maken we dan over aan ‘Gastvrij Edegem’.

We aanvaarden de gaven in en bij de kerk van 9 tot 12 uur en ook tijdens de omloop van de processie. Het schenken van gaven gaat al eeuwen terug en hiermee steunen we directe noden die nog altijd bestaan in de 21ste eeuw. Het was de orde van de Antoniten die varkens hield, die gemerkt waren met een Tau-kruis en dan werden geslacht. Het vlees werd verdeeld onder de minderbedeelden, vandaar de afbeelding van het varken bij Sint-Antonius.

Deze traditie bestaat al jaren in Edegem en de processie is nog de enige in de zuidrand van Antwerpen. We zijn volop bezig om de Antoniusviering te laten erkennen als immaterieel erfgoed.

De pastorale eenheid Maria Magdalena, het Basilicakoor, de Sint-Sebastiaansgilde, het jeugdhuis ‘het varken’ en erfgoed Edegem en met de steun van de streekvereniging Zuidrand hopen we jullie talrijk te verwelkomen zowel in als bij de kerk en ook in de Edegemse straten.

Info: cultuur@edegem.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here