Design is uitgegroeid tot een economische succesfactor voor kwaliteitsverbetering, productiviteit en innovatie. Organisaties, die design introduceren in hun strategie onderscheiden zich door een beter en aantrekkelijker aanbod, wat de groei van deze organisaties alleen maar ten goede komt. Design kan echt het verschil maken.
Eind maart waren een zestigtal deelnemers op uitnodiging van VOKA te gast in het Onze Lieve Vrouw van Lourdes ziekenhuis in Waregem, waar zorgdesign een belangrijk onderdeel uitmaakt bij het volledige renovatietraject van het ziekenhuis.
Lieven De Coevreur, docent en onderzoekmedewerker UGent, Industrial Design Center campus Kortrijk, startte de sessie met een lezing onder de titel ‘Design for (every)one’. ‘Binnen ons traject wordt er vertrokken vanuit een perspectief dat co-design, de samenwerking tussen designers en gebruikers, belangrijker wordt. ‘Design for (every)one’ probeert voor specifieke projecten, specifieke oplossingen te ontwikkelen. Twintig procent van die projecten is namelijk verschaalbaar en kan overgaan tot massaproductie om meerdere personen te bereiken en te helpen.’
Hugo Vandamme, directeur van het ziekenhuis, stond stil bij de totstandkoming van het masterplan met betrekking tot design in zorg. ‘De leidraad is om een healing environment te creëren met natuurlijk licht, kleurenbeleid en kleurkeuze. Heel belangrijk hierbij is een lange termijnperspectief en een grote mate van flexibiliteit van het gebouw. De patiënten, ouders van kinderen en het personeel zijn alvast tevreden met de keuzes van het ziekenhuis.’
Brian Legein, programmamanager kennisontwikkeling Flanders Inshape legde de nadruk op het doel van design in zorg. ‘Design is meer dan productontwikkeling, design moet sociaal menselijk zijn. Nood aan groen, warme materialen en dicht bij de familie zijn, spelen hierbij een belangrijke rol. Design heeft als focus om buitengewone zorgervaringen te ontwikkelen waar de patiënt van houdt en waar het ziekenhuis trots op kan zijn.’
Verder illustreerde Ellen De Vos, project manager Industrial Design Center, enkele best practices in healthcare. Studenten en alumni van Howest gaan samen met bedrijven aan de slag om innovatieve oplossingen te bieden voor de zorg.
Maka De Lameilleure van OpenCareLab lichtte het cross-over open design project toe. ‘Experts en ontwerpers uit verschillende disciplines, komen hier samen om de zorgbeleving van een gezin in 2040 tastbaar te maken. Om dit te realiseren worden er meerdere prototypes uitgewerkt van producten, diensten, omgevingen, …’.
De conclusie van de avond was dat de behoefte van de patiënt en gebruiker essentieel is. Weten waar de gebruiker van wakker ligt en wat hij belangrijk vindt, is onontbeerlijk bij de ontwikkeling van design in de zorg. Designers moeten de reis van de cliënt van het begin tot het einde begeleiden. In dit domein zijn er dus nog mooie kansen en dit zowel voor zorgspelers, kennisinstellingen en ondernemingen. (EM)