In het kielzog van de succesrijke tv-reeks ‘Den 11de van den 11de’ storten duizenden feestgangers zich vol overgave –en dit mag je voor velen letterlijk nemen- in het feestgedruis. Wekenlang sloven heel wat handige harry’s zich uit om met een pracht van een praalwagen een van de vele Vlaamse carnavalstoeten op te fleuren, in de hoop dat hun wagen de mooiste schakel zal vormen in een lange rij. Anderen zijn duidelijk minder bezorgd om de esthetiek van hun kar. Meestal produceren deze groepen buitensporig veel decibels en werken zij enorm veel liters alcohol naar binnen. Ja, carnaval is een volksfeest dat zorgt voor heel wat hoofdpijn en ‘lege portemonnees’.
Wie overgaat tot de aankoop van een kostuum, besteedt hieraan gemiddeld 53 euro en viert gemiddeld 2,6 dagen carnaval. Verder wijzen de cijfers van jobat.be uit dat deze fervente carnavalisten zo’n 25 à 26 biertjes consumeren en dat 15% van hen zich daags na carnaval ziek meldt op het werk. Pittig detail is dat 13,6% van hen gedurende dit feest ook een scheve schaats rijdt. In Brazilië viert men 3 weken carnaval en daar heerst de onuitgesproken wet dat koppels niet discussiëren over wat er tijdens die 3 weken allemaal gebeurt om daarna de draad gewoon weer met elkaar op te pikken … Zou carnaval juist daardoor zo massaal worden gevierd in Brazilië?
Het doet ons bijna vergeten dat carnaval in oorsprong een rooms-katholiek feest is. De term is afgeleid uit het Latijnse carnem levare, wat wil zeggen ‘opheffen of wegnemen van het vlees’. Carnaval begint op zondag en valt ten vroegste op 1 februari en ten laatste op 22 maart. De datum van carnaval hangt af van eerste paasdag. Paaszondag valt op de eerste zondag na de eerste vollemaan in de lente. De vastentijd begint 40 vastendagen voor paaszondag. Carnaval is eigenlijk een omkeringsritueel waarbij maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Hierbij gooit men alle remmen los omdat een lange tijd van versobering voor de deur staat of … zou moeten staan.
Misschien zijn de uitgelaten carnavalsvierders wel onbewust de klokkenluiders, die ons tonen onder hoeveel maskers onze uitgelatenheid bedolven zit? Het doet me denken aan het prachtlied ‘Maskerman’, waarin Stef Bos zich afvraagt: “Hoeveel maskers moet je dragen om op een dag jezelf te zijn?”
Dus … zet je masker maar op …, maar blijf vooral wie je bent!
Fik Verbiest