Afbeelding

Geschrokken

Maatschappelijk
Onze Pieter-Jan weet nu dat ‘schrikken’ een sterk werkwoord is, onbegrijpelijk klankveranderend voor anderstaligen. Leer de lijstjes uit het hoofd. Van jaren schrik je niet. Wel van heksen, inbrekers, spookrijders, ontsnapte panters en overstekend wild. Die flitsen onverwacht op, als bliksems op een gitzwarte hemel. Vervreemding en zelfs angst, indien de vertrouwde beelden en de herkenning doorbroken worden. Stabiel en voorspelbaar was 2018 niet. Ja, ik schrok en ik ben geschrokken van dat turbulente jaartje. Minstens 4 keer.
Indien in 2018 bleek, dat de Russische geheime dienst de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het brexitreferendum naar zijn hand zette, waarvan zijn we dan nog zeker? De aanstelling van Trump en de scheiding van Groot-Brittannië zijn zo’n ingrijpende feiten, dat ze nu al voor een onvoorstelbare verwarring zorgen en de geschiedenis bepalen. Wanneer diezelfde FSB en KGB wel eens moordcommando’s stuurt om burgers te vergiftigen en wereldwijd 80 journalisten het jaar niet overleven, maak je je dan zorgen?
Kat Kerkhofs is openhartig over haar seksleven, masturberen en de intimiteit met haar danspartner, achter de rug van rode duivel Dries Mertens. Jawel, ze doet ook graag pipi in de douche. Met dat soort nieuws worden sites en sociale media volgeladen en Vlaanderen ‘volgt’. Hoeveel volgers? Wauw. Onze cultuur drijft stilaan op nitwits, nu ‘influencers’ genoemd. Word ook jij door een kip als Kat beïnvloed? Naast het notnews is er het fakenews, de leugens. Trump scoort bijna 10 fake items per dag. Grof was, dat hij de migrantenkaravaan op weg naar de Mexicaanse grens afschilderde als criminelen en drugtrafikanten. Wist je dat wij ooit opgroeiden, toen nieuws geloofwaardig was?
De Belg dramt graag door over het weer. Ons geheugen is niet zo afgestemd op meteorologische gegevens. Toch herinneren we ons een uitzonderlijk zonnig jaar en een zomer en herfst met warmterecords. Is je gazon ondertussen hersteld? Bij de klimaatfenomenen van 2018 horen zeker de branden in Californië: een ongeziene ravage, een massa daklozen, doden en vermisten. Een regio zo groot als een kwart van de provincie Antwerpen wordt heropgebouwd. Ongenadige overstromingen hier en daar, zelfs in de romantische Zuid-Franse vestingstad Carcasonne. Dreigende orkanen boven de Atlantische Oceaan, Florence en Michael op weg naar Florida. Wat allemaal leidt naar de onvermijdelijke vraag: is de mens schuldig?
Is het religie? Is het een feest? Een culturele verworvenheid? We denken terug aan Sinterklaas in Nederland. Protesten, demonstraties, actiegroepen, rellen en handgemeen bij de aankomst van de goedheilig man. Zijn de gemaskerde herrieschoppers zich bewust van de effecten op kinderen, van wie wij toch de onschuld willen voeden en die we simpel geluk willen schenken? Mogelijk bedenkt iemand nog een aanleiding om de Wijzen uit het Oosten te contesteren, de engelen, de dieren in de kerststal of het toch wat mysterieuze moederschap van Maria. Er is nog zoveel kapot te maken. Spring uit de anonimiteit, zet het op Instagram, treed op in een talkshow en word beroemd. Ten koste van wie en waarvan?
Geschrokken dus, met wat schuim op de lippen, op weg naar 2019. Een nachtmerrie zou zijn, dat de stroom uitvalt op oudjaar. Onze kerncentrales zijn tot op de draad versleten. Het afschakelplan kan toeslaan. Ruik ik de geur van machteloosheid? Toch maar knus en dicht bij elkaar, de klok van 12 in het oog houden, die laatste avond van het jaar. In of nabij één van de meest vervuilde regio’s van Europa: Antwerpen. Gelukgewenst, ook aan jou. Niet schrikken.