Afbeelding

Investeren

Maatschappelijk
Dankzij een erfenis hebt u wat geld opzijgezet. Op de spaarrekening brengt dat jaarlijks 0,5% op. Daar bent u al blij mee. De bank had ook die peulschil kunnen wegknabbelen, voor de kosten en dergelijke. Uw ambitie reikt echter verder: u wil met uw rijkdom geld verdienen en de som aandikken. “Investeren” heet dat. Onze dagelijkse bezorgdheid is het niet, maar misschien wil u wat ideetjes, om risicoloos in die wereld te stappen. Wat wijze en inmiddels kapitaalkrachtige bobo’s suggereren: goud, wijn, edelstenen, postzegels, munten, onroerend goed en horloges. Minder voorspelbaar en sexyer zijn: handtekeningen van wereldsterren, handtassen van Chanel of Hermès, botten van dinosaurussen en Star Wars memorabilia. In voetbaltalent investeren, zit vandaag dan weer op de rand van de criminaliteit.
Een kapitaaltje opbouwen met Lego? Lego verzamelen is meer dan leuk. Vooral ongeopende dozen garanderen een jaarlijks gecumuleerd rendement van 15%. Op Limited editions en items-uit-productie wordt gejaagd. Een kwestie van vraag en aanbod, maar in een tijd van schaarste -die soms door Lego zelf gecreëerd wordt- stijgt de waarde voor concurrerende verzamelaars ongelimiteerd. U koopt best bij kortingsacties of in koopjesperiodes. Zelfs na korte tijd kan de aankoop tientallen procenten opleveren.
Winst opstrijken met violen? Die van Antonio Stradivari behoren tot het summum van de vioolbouwkunst door hun klankschoonheid, evenwicht en volume. Op veilingen halen unieke exemplaren meer dan 15 miljoen dollar en de prijs van een echte Stradivarius stijgt na 10 jaar met 154%. De trotse bezitterinvesteerder moet wel opletten: het instrument moet met zorg bewaard worden. Om in topconditie te blijven moet het bespeeld worden door een getalenteerde muzikant.
Een slimme investering is een oldtimer van minstens 40 jaar, met een sportief karakter, coupé of open en liefst in perfecte staat. Die behoudt zeker zijn waarde, garandeert gratis rijplezier, uitzinnig sociaal contact op meetings en de terugbetaling van de onderhoudsfacturen. De gouden jaren van de oldtimers zijn wel voorbij. Door o.m. de lage-emissiezones en andere keuringen heeft de overheid de oldtimermarkt ingeperkt. Ferrari en Porsche, het meest verhandelde merk, verloren over de laatste twee jaar telkens 30%. Deze tip: de Alfa Spider, het Jaguar E-type, de Austin Healey zijn stabiel en bieden een apart rendement.
Zeldzame Schotse whisky stijgt na 10 jaar met 325%. Voordeel voor de investeerders: whisky is makkelijker te conserveren dan wijn. Geen kelders of speciale koelkasten nodig. In bijna elke omstandigheid kan u een fles of een vat, goed voor 300 flessen, optimaal bewaren. Bovendien kent whisky geen maximale bewaartijd. Zorg dat de sluiting van de fles perfect is, om verdamping te vermijden. Opgelet: de Rare Whisky 101 Apex 100 Index die de kwaliteit en de waarde catalogeert, noemt merken als Brora, Killyloch, Dalmore, die u niet meteen in de nachtwinkel vindt.
U behoort tot de gelukkigen, indien uw eerste personal computer nog op zolder staat. Wij gokken op de jaren ’90 of zelfs ‘80 met IBM of Apple. Vóór die tijd was computing nog experimenteel. Er wordt een woeste handel gedreven in vintagecomputers, inclusief de randapparatuur, zoals screen, toetsenbord, muis en programma’s, games, onderdelen. Zo kan uw eerste iMac Flat Panel van 2002, 2de generatie en toen futuristisch, wel eens zijn gewicht in goud waard zijn. Zelfs als hij nog perfect werkt, kan u er weinig mee doen, tenzij naar de dollartekens op het scherm kijken.