Afbeelding

ROES herdenkt 5 april 1943 door deksel van doofpot te spelen

Maatschappelijk

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het bombardement wil muziekband ROES graag het deksel voorgoed van de doofpot spelen. Roes valt het beste te omschrijven als Nederlandstalige dansmuziek. De bandleden hebben elk een andere muzikale achtergrond en mixen op die manier pop/rock met funk en invloeden van kleinkunst. Dat geheel wordt overgoten met diepe, doch ludieke en soms poëtische Nederlandstalige songteksten.


 MORTSEL – Op 5 april 2018 is het exact 75 jaar geleden dat Mortsel werd getroffen door een zwaar bombardement. Niet minder dan 936 burgerslachtoffers waaronder heel wat vrouwen en meer dan 200 kinderen lieten hierbij het leven. Omdat het ‘friendly fire’ betrof, waarbij Amerikaanse bommenwerpers de vroegere Minervafabrieken wilden bestoken, ontving de stad Mortsel nooit een Oorlogskruis. Integendeel, nationale en internationale politieke overheden en pers besteedden tot dusver veel te weinig aandacht aan het litteken dat dit verschrikkelijke gebeuren kerfde in de ziel van slachtoffers en nabestaanden. Alleen op lokaal vlak werd respectvol omgesprongen met het onuitwisbare leed dat ‘De Oude God’ en zijn mensen werd aangedaan. Pas in 2010, na 61 jaar, kreeg Mortsel een erkenning in de vorm van een lint, uit handen van Amerikaans ambassadeur Howard Gutman.

Naast Mortselaars Dieter Stryckers (‘93) en Hans Lynen (‘84), geloven ook Frederik Covent (’91) en Thomas Van Achteren (’95) in de kracht van muziek. Met hun Nederlandstalige nummer ‘Vieux Dieu’ wil de band een nieuwe mogelijkheid bieden aan nabestaanden om het trauma van 5 april 1943 te verwerken. Dieter schreef het nummer al twee jaar geleden en ging samen met zijn vrienden aan de slag om er een onuitwisbare nagedachtenis van te maken. Op deze manier wil ROES bijdragen tot de verbondenheid die nodig is om te leren leven met het verleden én tot de samenhorigheid om te kunnen uitkijken naar een vredevolle toekomst. Ook drummer Frederik Covent uit Wommelgem is nauw betrokken bij de herdenkingsplechtigheid. Zijn groottante verloor destijds het leven bij het bombardement en Frederik werkte 10 jaar geleden als student actief mee aan het boek ‘Tranen over Mortsel’ van Pieter Serrien. Op woensdag 4 april om 20u neemt hij deel aan het panelgesprek op de academische zitting in het Mark Liebrecht Centrum van Mortsel. Naast hem zitten kinderpsychiater Peter Adriaenssens, historicus Bruno De Wever, schrijver/historicus Pieter Serrien en 2 getuigen van het bombardement. Moderator van dienst is Marc Van de Looverbosch. Na het panelgesprek volgt een akoestische versie van ‘Vieux Dieu’. De toegang is gratis.

ROES werkt ook volop aan een professionele videoclip met Mathias Pille in de hoofdrol. Hij is bekend van onder meer Tabula Rasa en videoclips van Millionaire, Magnus, The Hicky Underworld, … De regie is in handen van Tim Tielemans van productiehuis Regelet -voormalig gitarist van Bandits- en wordt opgenomen op de oude sites van de ERLA-fabriek en in de straten van Mortsel. Hopelijk geraakt alles tijdig ingeblikt en kan ROES op 5 april de videoclip online de wereld insturen. Het populaire Mortselse Café Manger in de Prins Leopoldlei 106 zal een hele muur bewerken in het thema van de bombardementen en de videoclip van ROES. De groep hoopt die eveneens op 5 april te kunnen onthullen.

Voor meer info omtrent ROES en dit project kan je terecht bij Dieter Stryckers van No Nonsense vzw – dieter@nns-agency.com – 0495 51 11 64.

Fik Verbiest – Mensen zijn Media

Ter nagedachtenis van 05/04/1943 - Mortsel

“Vieux Dieu”

Vertel verhalen over vroeger,

over die ene vijf april

wanneer de klokken niet meer luidden,

neen, de tijd stond even stil.

Je hoort ze huilen door de stenen

door de brokken van cement,

vanuit een kelder om te schuilen

voor een misplaatst bombardement ...

Er heerst chaos in de zuidrand

le ‘Vieux Dieu’ wordt neergehaald ...

De Amerikanen hebben gefaald!

Oh Oude God, Jij bent mijn vriend

Hier rust de ziel van menig kind.

Oh Oude God ja, Jij was hier

per toeval net in het vizier.

Kapot en platgebrande scholen

op een heel heldere dag.

Er zijn geen excuses mogelijk

voor zo’n wansmakelijk gedrag.

Dromen zijn kapot geslagen.

Doelen vervagen in pure nood.

De IS is er niet veel tegen.

Wie valt er morgen uit de boot?

Er heerst chaos in de zuidrand,

le ‘Vieux Dieu’ wordt neergehaald ...

De Amerikanen hebben gefaald!

Oh Oude God, Jij bent mijn vriend

Hier rust de ziel van menig kind.

Oh Oude God ja, Jij was hier

per toeval net in het vizier.

936 zielen zweven hier nu rond.

En elke naam heeft zijn bestaan

in dit Mortsels rouwverbond.

Men ruikt de wanhoop, schreeuwt & vloekt.

Een laatste adem wordt gehoord.

Géén mens die nu nog oordeelt

over deze massamoord!

Oh Oude God, Jij bent mijn vriend

Hier rust de ziel van menig kind.

Oh Oude God ja, Jij was hier

per toeval net in het vizier.