Afbeelding

Lezersbrief: HERBRONNING BRADERIJ MORTSEL?

Maatschappelijk

Iedereen die mij kent, weet dat ik een geboren, getogen en gepassioneerde Mortselaar ben en één van de drijvende krachten achter de maandelijkse boekenmarkt. Zij die mij niet kennen, bij deze.

 

Toen ik vorige week het weinig vleiende commentaar op de jaarlijkse braderij, van de heer Seppe Slaets las, (nochtans een man met een mij sympathieke voornaam, zo heet mijn hond namelijk ook!), besloot ik nog het maar zozo te laten. Maar toen ik de ongenuanceerde reacties van sommige mensen op de sociale media dit weekend ontdekte (ik volg FB heel wat minder intens dan een paar maanden geleden), voelde ik mij toch geroepen hier enkele dingen recht te zetten.

Laten we beginnen met de praktische kant van de zaak: de Statielei afsluiten voor alle verkeer is onbegonnen werk! Het is een provinciebaan en daarbij een doorgangsweg tussen Antwerpen en Lier en de rest van de Zuiderkempen.

“Ja, maar vroeger ging dat toch!”, hoor ik er nu velen roepen. Inderdaad! Vroeger wel, ja! Toen het aantal passerende voertuigen zowat de helft bedroeg van nu. Toen er nog geen trams met een lengte van meer dan 40 meter door de straat reden! En toen de chauffeurs nog zo beleefd en hoffelijk waren om, schouderophalend en licht geïrriteerd, de aangeduide omleiding te volgen! Toen ging dat nog! Moet ik meer zeggen?

Dat slechts één derde van de winkeliers deelnam? Verbaast mij niks! De vorige jaren deden zij wel mee, … door de tentjes die hun door de stad ter beschikking werden gesteld, te verhuren aan Zuid–Amerikanen, die hun panfluiten en wollen dekens probeerden te slijten!

Zelfs nu, nu er geopteerd werd voor een rode loper over het hele traject en partytafels werden geplaatst, was het voor sommige “zaakvoerders” nog te veel gevraagd om een flyertje op de tafel te leggen!

Alleen de échte, gemotiveerde zelfstandigen, zoals er gelukkig nog enkele zijn (Melange, Formen, Duden, ik noem zo maar wat!), deden hun best om er toch nog een feest van te maken. Zij werden echter door vele anderen schromelijk in de steek gelaten!

Kijk, ik herinner mij ook nog die gezellige braderijen, waar het ene springkasteel naast de andere kermismolen stond! Waar op de catwalk steeds wel iets te zien was en Leen Demaré met haar Radio Donnateam voor muziek en leute zorgde! Net zoals ik mij herinner dat Glacé René dagelijks op zijn “triporteurke” langs kwam! Tijden veranderen, mensen!

Als je nu de heer Slaets mag geloven, is alleen Mortsel Sma(a)kt! nog de moeite van de verplaatsing waard. Hiermee doet hij vele goed menende en hardwerkende mensen zwaar tekort!

Hij heeft er ook geen probleem mee om appelen met citroenen te vergelijken! Een braderij is geen jaarmarkt, mijnheer Slaets! En de Hovestraat is de Statielei niet!

Misschien moet u in september even de moeite doen om de jaarmarkt in Mortsel te bezoeken! Daar is wel veel meer mogelijk, omdat hier de stad zelf verantwoordelijk is voor de doorstroming van het verkeer en het afsluiten van straten. U zal zien dat het hier ook gezellig kan zijn! Alleen zult u in onze stad niet zoveel jenever- en hamburgertenten vinden als in onze buurgemeente!

En nu nog even een woordje tegen die azijnpissers op de sociale media: bij de stad zijn wel degelijk gemotiveerde mensen bezig, die net als jullie hun stinkende best doen, om van elk initiatief een succes te maken. Maar ook zij moeten binnen de lijntjes kleuren! Als de centen op zijn, houdt het op! Of zijn jullie bereid meer gemeentebelastingen te betalen, om mevrouw Demaré nog eenmaal aan het werk te zien? Be careful what you wish for!

Ik heb daarstraks gelezen dat de prijzen van de ondergrondse parking vanaf vandaag verdubbeld worden! Vooraleer jullie dat weer op het stadsbestuur gaan verhalen, denk eerst even na! De parking wordt uitgebaat door een zelfstandig bedrijf, wiens enige zorg is: winst maken! Daar iedereen de voorbije jaren die ene euro per uur te veel vond en daarom andere oorden opzocht, is de parking verlieslatend. Gevolg: ze verdubbelen de prijs! Een nieuwe klap voor de plaatselijke middenstand!

Wedden dat er volgend jaar nóg minder winkeliers zullen deelnemen?

Getekend

Herman Philippe, een fiere Mortselaar