Maakte Hoves burgemeester Koen Volckaerts “zijn bocht” in debat over ‘de fusies van gemeenten’?

0

HOVE – De mogelijke fusies van gemeenten is een actueel politiek thema aan het worden. Zeker in onze kleine nog zelfstandige gemeente Hove. De Vlaamse Regering stimuleert gemeentebesturen om vrijwillig tot fusies over te gaan met buurgemeenten. Men wil komen tot gemeenten met een omvang van +/- 30.000 inwoners.

Alle politieke partijen hebben hun mening over de mogelijke fusies van gemeenten. Ook individuele politici hebben hierover een standpunt. Dit kan blijkbaar snel veranderen in de tijd.

Op 16 juli 2014 tekenden we volgende woorden op uit de mond van Hoves burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) in het artikel Nieuw debat over fusies van gemeenten: “Intergemeentelijke samenwerking in de politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) of op het culinaire vlak “De Zuidrand, dat smaakt”, daar kunnen we mee leven. Maar het woord fusie staat niet in ons woordenboek. Als financieel zeer gezonde gemeente is Hove een zeer begeerde bruid. Ik voel dat er naar ons gelonkt wordt. Maar wij willen niet leeggezogen worden”.

Te vinden op www.gazetvanhove.be

Vandaag, anderhalf jaar later, luidt de mening van onze Hovese burgervader en zijn partij N-VA reeds duidelijk anders: “We zijn geen tegenstander van fusies. Intergemeentelijke samenwerking werkt niet in de praktijk.”

(Koen Volckaerts op debat Beweging.net, Hove, 12/12/2015)

Burgemeester Koen Volckaerts liet al meermaals uitschijnen – recent nog in Gazet van Antwerpen – geen tegenstander van een fusie van Hove met een buurgemeente te zijn. Zijn partijgenoot en burgemeester van Edegem, de heer Koen Metsu, sprak zich al duidelijk positief uit op de regionale tv-zender ATV (31/12/15) over een mogelijke fusie van Edegem met Hove.

Werden binnen de N-VA de politieke neuzen in dezelfde richting gezet? Liepen onafhankelijk denkende burgemeesters in de weg van de Vlaamse N-VA-ministers, hun plannen en de nationale partijvoorzitter uit Antwerpen? Of dwingen de gemeentefinanciën een fusie op? Wij zullen dit onderwerp ‘fusies van gemeenten’ geregeld nog meermaals aansnijden.

Vandaag is ons Vlaamse Hove de enige zelfstandige gemeente ‘Hove’ van de 12 naamgenoten in de wereld! Binnenkort behoort dit ook tot de geschiedenis! Want Hove zal deze keer niet ontsnappen aan een nieuwe fusiegolf! Een ‘politieke bocht’ maken, is realistischer dan ‘met zijn kop tegen de muur blijven lopen’, zoals anderen in Hove blijkbaar van plan zijn te doen …

Luc Van den Weygaert

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here