Routes of Liberation
Begin verleden jaar waren we aanwezig op de opening van de tentoonstelling “Routes of Liberation” in het Europees Parlement. Deze reizende tentoonstelling is het geesteskind van Liberation Route Europe. De route van Zuid-Engeland via Normandië, de Lage Landen, Duitsland en Polen is een pan-Europees verhaal van vrijheid, bevrijding en hoop. De route heeft talloze herdenkingslocaties waaraan musea, overheden en toeristische organisaties meehielpen. Het project verbindt de belangrijkste plaatsen met hun verhalen.
De reizende tentoonstelling beschrijft de oorsprong, het verloop en de complexe nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog in 16 biografieën met herinneringen om alles levendig te houden nu de veteranen en vertellers van toen stilaan beginnen af te haken. De verhalen die naar voren komen, zijn parallel, niet in oppositie. Iedereen komt aan het woord. De kernwoorden zijn o.a. bezetting, collaboratie, verzet, verwoesting, verschrikking, holocaust, gevechten, overwinning en nederlaag.
Zaterdag 10 januari werd de tentoonstelling officieel geopend op Duitse bodem, in de kerk St.-Hubertus (ook Sankt Mokka genoemd) in het dorpje Schmidt in de Rureifel. Deze plaats werd gekozen wegens de zeventigjarige herdenking van de slag om Hürtgenwald tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Op de persconferentie was naast Viktoria Van Krieken, hoofd van Liberation Route Europe ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement aanwezig. De plechtige opening werd in een overvolle kerk muzikaal opgeluisterd. Er waren ook verschillende toespraken. Een monument ter ere van enkele Amerikaanse divisies die in het gebied vochten, werd onthuld.
De tentoonstelling blijft een maand in Schmidt en gaat ook nog naar Warschau, Gdansk en Berlijn.