Liberation Route naar Europa
In 2014 is het 70 jaar geleden dat D-Day en Operation Market Garden plaatsvonden. In 2013 kwam er een initiatief van verschillende organisaties rond Arnhem, waar Market Garden plaatsvond, een “Liberation Route” uit te stippelen. Stuwende krachten waren o.a. het Airborne Museum Hartenstein, toeristische dienst Arnhem-Nijmegen en het vfonds (de vrede, vrijheid en veteranen support organisatie).
De route liet iedere deelnemer beleven wat zich afspeelde in 1944 en 1945 in Noord-Brabant en Gelderland. Op bijna 90 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens die oorlogsjaren. Het is geen kantklare route. Afhankelijk van uw interesse stelt u zelf een wandel-, fiets-, of autoroute samen langs de luisterplekken van uw keuze.
Dit jaar werd de Liberation Route uitgebreid tot “Liberation Route Europe”. De steun en hulp kwamen van diverse curators en organisatoren van buitenlandse musea uit Engeland, Frankrijk, Duitsland en Polen. België bleef jammer genoeg weer eens achter.
De Liberation Route Europe volgt het hele spoor van de geallieerden beginnende in Zuid-Engeland, via Normandië, Arnhem en het Huertengewald richting Berlijn. Ook historische gebeurtenissen in het Poolse Gdansk maken deel uit van de route.
De opening van de nieuwe route ging door op 13 februari in het Europees Parlement met een symposium en officiële opening van de reizende tentoonstelling “Routes of Liberation” door Martin Schulz, president van het Europese parlement en Mark Rutte, eerste minister van Nederland. Deze tentoonstelling is in een kerk in Arnhem te bezichtigen: een tentoonstelling over de grenzen heen in historische perspectieven en ook over de naweeën van wereldoorlog twee.
Alle inlichtingen: www.liberationroute.com en www.routesofliberation.com
A. Charrin