Laat je registreren als donor

0

Als jonge man van 45 jaar nu, had ik nooit gedacht dat mijn relatief zorgeloos bestaan in Mortsel de wending zou krijgen naar een bestaan vol zorgen. Einde 2013 ben ik gediagnosticeerd met een erfelijke vorm van hartfalen. Van dag A op B was ik een hartpatiënt geworden en voordat je het goed en wel beseft, heb je een pacemaker-defibrillator en ben je aan een cardiorevalidatie bezig.

Ik was toen net 41 geworden en alles binnen ons gezin begon net wat in de plooi te vallen. Vanaf dan is alles me stilletjesaan weggevallen: de sporten die ik deed, het klussen aan oldtimers, het assisteren van een heus raceteam, het werk, een deel van de sociale contacten, de dagelijkse klusjes en nog zoveel andere kleinere zaken die het leven je biedt.

In maart 2017 heeft mijn ziekte besloten een “sprintje” te pakken en heb ik een tiental hartstilstanden gehad waar ik telkens, door dat kleine wonder van mijn defibrillator, ben doorgekomen. Nu was het wel duidelijk voor de behandelende teams, “de eindfase van je ziekte heeft zich ingezet”, een zwaar verdikt om te horen, maar je stelt je meteen de vraag ‘wat nu’?

Het antwoord is al even simpel als moeilijk: een harttransplantatie is het enige wat we nog kunnen doen. Ondertussen heb ik alle mogelijke tests ondergaan om als kandidaat-transplant op de actieve wachtlijst te mogen komen. Ook heb ik ondertussen nog een hartpomp ingeplant gekregen om de linkerkant van mijn hart te vervangen/ondersteunen. Dit was wederom dringend nodig omdat mijn andere organen niet voldoende bloed, dus zuurstof meer kregen.

Ik ben nu wachtende, al een tijdje, op dat ene telefoontje met de melding dat er misschien een donorhart is …

Graag wil ik jullie, lezers, vragen om alle mensen die wachten op een donororgaan te steunen op een simpele manier. Laat je officieel registreren als donor. België telt iets meer dan 11 miljoen inwoners, maar er zijn slechts zo’n 236.500 personen geregistreerd. Het idee dat je in België automatisch donor bent, is waar, maar dan moeten je nabestaanden nog steeds hun akkoord geven. Beslis daarom zelf om als donor je eigen leven door te geven en door jouw laatste gebaar iemand een tweede kans te geven.

Je registratie kan bij de stad of gemeente zó worden geregistreerd en is kosteloos. Je kan het formulier ook al downloaden op volgende site http://reborntobealive.be of ga eens kijken op de site van Mortsel of je gemeente of stad of district onder ‘orgaandonatie’. De vzw Reborn to be alive heeft ook tal van campagnes ter beschikking en kan, indien gewenst, ook een lezing komen geven over dit onderwerp. Na tijden van doneren aan zoveel goede doelen, wat ook prachtig is, kan je met je registratie nog iets extra’s doen zonder in je portemonnee te moeten tasten …

Als wachtende patiënt, en met zovele andere wachtenden, wil ik jullie alvast bedanken om toch eens over je registratie na te denken en deze te gaan doen.

K. Ryssaert (contactgegevens bij de redactie)

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here