Afbeelding
Heldere planeten in april cover

Heldere planeten in april

Kijk omhoog

Tijdens de eerste helft van april is Mercurius te zien laag boven de westelijke avondhemel. Venus is gedurende heel de avond te zien tot na middernacht. Mars is ‘s avonds te zien in de Tweelingen (Gemini), hoog aan de hemel. Jupiter is deze maand niet te zien. Saturnus is vanaf half april te vinden in de ochtendschemering laag boven de zuidoostelijke horizon.

De maan en planeten als wegwijzer

Zondag 2 april om 22h staat de maan in de Leeuw (Leo), ten oosten (links) van Regulus, de helderste ster van dit sterrenbeeld.

Paasmaan: op donderdag 06.04 om 6.35h is het vollemaan. Een normaal maandelijks verschijnsel, ware het niet dat dit de eerste vollemaan is na 21 maart: meestal wordt dan de zondag daarop Pasen gevierd. Dit jaar dus op 9 april.

Maandag 10 april om 5h vinden we de maan in de Schorpioen (Scorpius), laag boven de zuidelijke horizon. Ze staat 2 graden (viermaal de schijnbare maandiameter) ten westen van de oranjerode Antares, de helderste ster van dit sterrenbeeld. Tot 6h zien we de maan steeds dichter bij de ster schuiven, maar dan begint het licht te worden.

Vrijdag 21 april om 21.45h staat de zeer smalle maansikkel (slechts één dag na nieuwemaan) laag boven de westnoordwestelijke horizon. 6 graden ten westen ervan vinden we Mercurius (rechts), maar die staat nog lager, een verrekijker kan helpen. Wat hoger aan de hemel zien we de Plejaden en Venus. Samen met Aldebaran (helderste ster van de Stier) vormen ze een rechthoekige driehoek.

Zaterdag 22 april om 22h staat de maansikkel tussen Venus en de Plejaden. Aldebaran staat ten westen van de maan.

In de nacht van zaterdag 22.04 op zondag 23.04 rond 3h zien we het maximum van een kleine meteorenzwerm: de Lyriden. De beste tijd om te kijken is in de laatste nachtelijke uren, dan staat de radiant hoog aan de hemel. Vanaf een donkere plek zijn een tiental vallende sterren per uur te verwachten. Het zijn snelle meteoren met soms zeer heldere exemplaren.

Zondag 23 april rond 13.30h komen de maan en Venus in oppositie. Ze staan dan 50° hoog aan de zuidoostelijke hemel. Eens de maan gevonden (eventueel met een verrekijker), zie je vlak eronder Venus.

Dinsdagavond 25 april staan de maan en Mars in de Tweelingen (Gemini). De nacht nadien (26.04) staat de maan bijna op één lijn met Castor en Pollux.

Zaterdag 29 april vinden we de maan in de Leeuw vlak boven Regulus, de helderste ster van dit sterrenbeeld.

de maan

Enkele sterrenbeelden in de kijker

Kleine Leeuw

Rond 23h staat het sterrenbeeld Leeuw zeer opvallend aan de zuidwestelijke hemel. Het lange trapezium is niet te missen. De helderste ster is Regulus. Er bestaat ook een Kleine Leeuw (Leo Minor), maar dit beeld gelijkt helemaal niet op zijn grote broer zoals bij de Grote en de Kleine Beer. Het zijn alleen zwakkere sterren die te vinden zijn tussen de Leeuw en de Grote Beer. De naam werd in 1670 bedacht door de Duitse sterrenkundige Hevelius.

Denebola

Van middernacht tot één uur zien we halfweg tussen de horizon en het zenit (het punt recht boven je hoofd) één van de heldere sterren van het sterrenbeeld Leeuw voorbijschuiven. De ster Denebola (de staart van de Leeuw) speelde een belangrijke rol in vroegere culturen. Bij de Arabieren werd ze aangeduid als de ‘weersverandering’: de eerste zichtbaarheid gaf het einde van het warme seizoen aan en wanneer ze in de avondschemering verdween, betekende dit dat de zomer voor de deur stond.

Kijk omhoog komt tot stand in samenwerking met Volkssterrenwacht Urania in Hove. Iedere zondagnamiddag is Urania open. Er start om 15.15 uur een planetariumvoorstelling + full-dome film met kijkmoment. Op vrijdag is er een kijkavond die start om 20.30 uur met een planetariumvoorstelling + full-dome film met kijkmoment. Tickets kosten 11 euro p.p. en kan je online aankopen. Meer informatie vind je op urania.be.

Urania