Afbeelding
Heldere planeten in maart cover

Heldere planeten in maart

Kijk omhoog

Mercurius is op het einde van de maand ‘s avonds te zien. Venus gaat steeds later onder, onze heldere Avondster is te zien boven de westelijke avondhemel. Halfweg de maand gaat ze pas onder om 22h. Mars is bijna heel de nacht te zien in de Stier (Taurus), naar het einde van de maand verschuift de oranjerode planeet naar de Tweelingen (Gemini). Jupiter is alleen in het begin van de maand nog te zien laag boven de westelijke avondhemel. Saturnus is in maart niet zichtbaar.

Maan en planeten als wegwijzer

Woensdagavond 1 maart om 20h is er een mooie samenstand te zien tussen Venus en Jupiter. De planeten staan slechts 38 boogminuten van elkaar (dat is minder dan de schijnbare maandiameter). Iets na 21h gaat dit tweetal onder in het westen. Ok de volgende avond (2 maart) vinden we de planeten nog kort bij elkaar (op 45 boogminuten).

Donderdagavond 2 maart vinden we de maan in de Tweelingen, dicht bij de ster Pollux.

Zondagavond 5 maart staat de bijna vollemaan in de Leeuw (Leo), dicht bij Regulus, de helderste ster van dit sterrenbeeld.

Vrijdagochtend 10 maart rond 6h zien we de maan in het zuidwesten in de Maagd (Virgo), dicht bij Spica, de helderste ster van dit sterrenbeeld. Wat hoger aan de hemel vinden we de heldere Arcturus, hoofdster van het sterrenbeeld Ossenhoeder (Bootes).

Dinsdagochtend 14 maart staat de maan in de Schorpioen (Scorpius) dicht bij de oranjerode Antares, de helderste ster van dit sterrenbeeld. Te bekijken voor het licht wordt, bv. rond 5.45h, dan staat dit tweetal pal boven de zuidelijke horizon. De dag nadien rond 5h staat de maan al ten oosten van Antares (links ervan), zeer laag boven de horizon.

Woensdagavond 22 maart rond 19.30h zien we Venus in het westen en vlak boven de horizon staat Jupiter. De smalle maansikkel staat onder Jupiter, maar daarvoor heb je misschien een verrekijker nodig. De dag nadien (23/03) staat de maan tussen beide planeten. Vrijdag 24/3 staat de maan al voorbij Venus.

Zaterdagavond 25 maart om 20.30h staat de heldere Venus pal in het westen. Wat hoger staat de maan in de Stier (Taurus), vlak onder de Plejaden met links de ster Aldebaran en nog verder naar links het sterrenbeeld Orion. Hoger aan de hemel staat Mars.

De maan

Zomertijd

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en duurt tot de laatste zondag van oktober, dit jaar dus van 26/3 tot 29/10. Zondagnacht om 2h zetten we de klok een uur vooruit naar 3h. Een hulpmiddel om te onthouden in welke richting de klok moet verzet worden: in het VOORjaar VOORuit.

Lente equinox

De term equinox betekent zoveel als ‘gelijke nacht’. De duur van nacht en dag is dan over heel de aarde gelijk. Dit fenomeen doet zich voor wanneer het middelpunt van de zonneschijf door het lentepunt gaat. De zon trekt dan van zuid naar noord door het evenaarsvlak van de aarde. Met andere woorden: de lente begint precies op zaterdag 20/3 om 22.24h. Het gaat hier wel over de astronomische lente. De weerkundigen zijn er al wat langer mee bezig, namelijk vanaf 1 maart. Alhoewel de lente dus niet altijd begint op 21/3 (zoals dit jaar bijvoorbeeld op 20/3) beschouwt de katholieke kerk het lentebegin altijd op 21/3 voor het berekenen van de paasdatum.

Winterhemel versus lentehemel

In maart begint zowel de weerkundige lente als de astronomische lente en langzaam maar zeker uit zich dit ook aan de sterrenhemel. Als je rond 22h ‘s avonds kijkt zie je in het westen en het zuidwesten nog heel wat heldere sterren die typisch zijn voor de winterperiode. Ze gaan avond na avond vroeger onder en staan binnenkort te dicht bij de zon. We zien die sterrenbeelden pas ‘s morgens weer als de herfst begint. In het oosten zien we nu de lentesterrenbeelden. Er staan opmerkelijk minder heldere sterren aan die kant van de hemel. Laag in het oosten schittert de helderoranje ster Arcturus van Bootes (Ossenhoeder), later op de avond (23h) volgt Spica van de Maagd (Virgo).

Urania

Kijk omhoog komt tot stand in samenwerking met Volkssterrenwacht Urania in Hove. Iedere zondagnamiddag is Urania open. Er start om 14.15 uur een kinderplanetariumvoorstelling + kinder full-dome film (vanaf 5 jaar) met kijkmoment. Op vrijdag is er een kijkavond die start om 19.30 uur met een kinderplanetariumvoorstelling + kinder full-dome film met kijkmoment. Tickets kosten 10 euro p.p. en kan je online aankopen. Meer informatie vind je op urania.be.

Afbeelding
Afbeelding