Je las het vast in de krant of zag het op het nieuws of de sociale media. Twee Mortselse studentes, Anuna en Kyra, namen het initiatief om een betoging voor het klimaat te organiseren in Brussel. Via een oproep op Facebook nodigden ze andere jongeren uit om deel te nemen. De betoging werd ondertussen werkelijkheid. Op donderdag 10 januari spijbelden duizenden jongeren om mee te doen aan een vreedzame demonstratie in Brussel. Er was ook een kleinere betoging in Kortrijk. De jongeren maken zich zorgen over hun toekomst en vragen aan onze overheid om dringend efficiënte acties te ondernemen tegen de klimaatverandering. Iedereen weet ondertussen dat een ramp dreigt, maar krachtdadige maatregelen laten op zich wachten. Hun boodschap was confronterend, maar duidelijk: “There is no planet B”. De studenten hebben zich voorgenomen om voorlopig elke donderdag opnieuw actie te voeren.
Initiatiefneemsters Kyra en Anuna leerden elkaar kennen op het Atheneum van Mortsel. Kyra is ondertussen begonnen aan hogere studies aan de AP Hogeschool, maar de twee bleven elkaar vinden in hun gemeenschappelijke bezorgdheid over de toekomst van onze planeet en haar bewoners. We vroegen Kyra naar hun beweegredenen en naar hun plannen voor de komende weken en maanden.
Hoe komen jonge mensen zoals jullie erbij om samen een beweging als Youth For Climate op te starten? Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Het is begonnen toen Anuna en ik op Facebook het filmpje zagen verschijnen van Greta Thunberg die op de klimaattop iedereen toesprak over hoe ze onze toekomst aan het verpesten zijn. Greta is een vijftienjarig Zweeds meisje dat elke vrijdag voor het parlement in Zweden staat om dezelfde reden als waarom wij gingen betogen, om te vechten voor een betere toekomst. Wij vonden het heel inspirerend en hebben aan een paar andere jongeren die we kennen gevraagd of ze ons wilden helpen met ons idee. Toen hebben we een filmpje gemaakt om een duidelijke oproep te lanceren en zo is de bal aan het rollen gegaan.
Greta is voor jullie duidelijk een inspiratie. Waren jullie voordat zij in de media kwam ook al bezig met het klimaat?
We waren inderdaad zelf wel al bezig met het klimaat. Met het sproeiverbod van afgelopen zomer en de hittegolf, bijvoorbeeld, werden we toch wel wat ongerust. Ook met de bosbranden in Californië zagen we dat het wel degelijk een wereldwijd probleem is.
Hadden jullie vooraf verwacht dat jullie initiatief zoveel aandacht zou krijgen in de media en dat de opkomst in Brussel zo groot zou zijn?
Nee, helemaal niet. Toen het allemaal begon, zaten we met vijf mensen op de bank en toen waren we nog lachend aan het overwegen om de eerste 20 aanwezigen een gadget te geven. We waren al heel blij geweest met die 20. We hadden zeker niet verwacht dat er duizenden demonstranten zouden zijn. Als jongeren moeten we onze stem laten horen, hoeveel dat er zijn, maakt niet zoveel uit, maar natuurlijk zijn we heel blij met de grote opkomst en we hopen voor de actie van volgende week op het dubbele aantal.
(lees verder onder de foto)
De meeste aanwezige jongeren hebben gespijbeld, iets dat “niet mag”. Hoe bewust zijn jullie daar zelf mee bezig?
We weten natuurlijk dat spijbelen niet mag, maar dat is juist een deel van de boodschap die we willen brengen. Onze boodschap is: als er geen toekomst is om naar school te gaan, waarom zouden we het dan doen? Natuurlijk kunnen wijzelf onmogelijk controleren of alle leerlingen die op donderdag spijbelen wel degelijk in Brussel waren, maar we hopen toch dat jongeren zien hoe belangrijk het klimaatprobleem is en dat ze niet gewoon in de sofa Netflix zitten te kijken. Aanvankelijk lazen we een aantal negatieve commentaren, maar we zijn gestopt met die te bekijken omdat we ons vooral willen optrekken aan alle positieve commentaren.
Jullie hebben ook vooral veel steun gekregen, bijvoorbeeld in comments op de Facebookpagina van Youth For Climate. Wat doet dat met een mens?
We voelen ons enorm gesteund, we krijgen veel positieve commentaar. Ook thuis krijgen we enorme steun om dit te doen. Het is nu dat we er iets aan moeten veranderen en niet over 25 jaar, want dan is het misschien al te laat.
Hoe hebben jullie de eerste betoging ervaren? Was het wat je ervan verwacht had?
We waren al enorm overweldigd toen we de eerste honderden leerlingen uit Mechelen zagen aankomen met hun slogans en kreten. Een paar minuten later stonden er al duizenden mensen op het plein. We werden er echt emotioneel van te zien hoeveel jongeren eigenlijk geven om het klimaat en om onze toekomst.
Wanneer zullen jullie het gevoel hebben dat jullie gehoord worden? Wat moet er gebeuren om jullie het gevoel te geven dat jullie een verschil hebben kunnen maken?
We gaan zeker door tot we gehoord worden en tot de verkiezingen in mei. We willen vooral met politici praten en horen wat zij willen doen om het probleem aan te pakken. Uiteraard zijn wij geen experts, maar wij willen vooral de mensen aanspreken die er iets aan kunnen veranderen en die de middelen hebben om dat ook nu te doen. Ik heb zeker het gevoel dat wij nu al een verschil maken. We kunnen niet meer genegeerd worden nadat we met duizenden jongeren zijn opgekomen en nog zullen opkomen voor het klimaat.
Wat willen jullie zelf in jullie dagelijkse leven doen voor het klimaat?
Recycleren is natuurlijk een heel belangrijke factor, maar dat doet hopelijk zo goed als iedereen tegenwoordig. Zelf neem ik regelmatig de fiets en het openbaar vervoer naar school. Anuna is ook een vegetariër.
Welke boodschap willen jullie onze lezers nog meegeven?
We willen vooral de boodschap geven dat jongeren dit probleem niet langer willen en kunnen negeren en dat er echt iets aan gedaan moet worden. We roepen alle jongeren dan ook op om elke donderdag mee te gaan betogen in Brussel zodat we eindelijk gehoord worden.
Hopelijk maakt jullie actie snel het verschil!
Foto’s: Youth For Climate