© Wilfried Deferme
© Wilfried Deferme

Wilfried Deferme – Portret van een beroepsfotograaf

Interviews

Wilfried Deferme is geen nobele onbekende voor de trouwe lezer van ‘t Periodiekske. Geregeld vind je zijn geweldige ‘Stel dat’-bijdragen in dit magazine terug: een gesmaakte combinatie van een mooie spreuk met een pakkende foto van zijn hand. Als freelance beroepsfotograaf is Wilfried onder meer actief in de autosector (zo werkt hij al jaar en dag voor o.a. BMW) en de vastgoedmarkt. Verder is hij ‘Gecertifieerd Google Vertrouwde Fotograaf’ (360° fotografie in handelszaken) en is hij aanwezig op heel wat persmomenten en evenementen van kmo’s (zoals bijvoorbeeld ‘De Nacht van de KMO’). Een doorwinterde fotograaf met andere woorden. Ik zat met hem eens rond de tafel om even weg van de lens op zoek te gaan naar de ziel van deze ‘kunstenaar via beeld’.

Waar komt je passie voor fotografie juist vandaan en hoelang maakt ze al deel uit van de mens Wilfried Deferme?

Reeds in mijn tienerjaren was de voorliefde voor fotografie aanwezig. Ik ‘morste’ toen wel geregeld. Ik experimenteerde te veel en in dat toen uiteraard nog analoge tijdperk, kostte dat handenvol geld. Als ik toen één bruikbare foto had op een rolletje van 36, mocht ik van geluk spreken. (lacht) Qua opleiding heb ik wel een heel andere achtergrond. Wat veel mensen niet weten, is dat ik eigenlijk tuinbouwschool heb gelopen met vooral een passie voor geneeskrachtige planten en kruiden. Ik heb destijds, ik spreek nu over dertig jaar geleden, een eigen publicatie uitgebracht over deze kruiden. In die tijd waren er vaak geen goede foto’s van het onderwerp, dus heb ik voor deze uitgave het heft in eigen handen genomen. Op dat moment is diezelfde passie voor het fotograferen, die toen wat ingedommeld was, opnieuw helemaal wakker geworden. Mensen begonnen me meer en meer te vragen om ook voor hen het een en ander te fotograferen, waardoor ik eerst deeltijds freelance wat bijkluste en uiteindelijk de definitieve stap naar beroepsfotografie heb gezet.

Wat betekent fotografie dan juist voor jou?

Het is een echte klassieker natuurlijk, maar voor mij is fotograferen het proberen vast te leggen van een moment of een situatie die er een seconde later al niet meer is, maar die je toch graag zou willen bijhouden. Ik denk dat ik misschien meer dan andere mensen in beelden denk en daarmee wil ik mensen ook in de particuliere sector helpen. Ik hoorde bijvoorbeeld pas op het nieuws dat de particuliere verkoop van huizen ontzettend moeizaam gaat. Wat mensen echter vaak vergeten: het ligt in veel van de gevallen aan de foto’s … Mensen maken zelf wat foto’s met hun gsm en zwieren die snel online. Als je dan het resultaat bekijkt, zie je dat het pand uiteindelijk helemaal niet aantrekkelijk aan de man wordt gebracht. Je zou er versteld van staan wat een reeks goede foto’s van jouw woning betekent voor de particuliere verkoop van een pand.

Waar komt de originele naam ‘FREEWHEEL productions’ juist vandaan?

Toen ik pas begon, had ik een andere firmanaam. Ik deed in die tijd ook geregeld wat prepress. Zo had ik een aantal klanten waarvoor ik krantjes en dergelijke in elkaar bokste. Ik moest dan geregeld met de klant samen zitten om het nodige af te spreken over hoe en wat er gecommuniceerd moest worden. Hoe pakken we het aan? Hoe zal het eruitzien et cetera. Eigenlijk zat de klant er met de mond open bij en opperde hij steeds dezelfde profetische woorden tegen mij: “Weet je wat je doet? Freewheel er eens een keer over!”, waarmee hij wou zeggen ‘doe wat je wil, maar zorg dat het goed is’ en uiteindelijk is ‘freewheel’ een blijver geworden. (lacht) Al wil ik wel benadrukken dat ik ontzettend hou van duidelijke instructies van een klant. Mijn stelling is: er bestaan geen slechte foto’s, er bestaat alleen een slechte briefing. Je kan een onderwerp namelijk benaderen vanuit bijna oneindig veel invalshoeken. Als ik weet wat de klant wil, heb ik de foto eigenlijk al gemaakt. Ik moet er alleen nog naartoe rijden om ze vast te leggen. Hoe meer de opdracht vooraf reeds klare taal is, hoe beter het resultaat zal zijn. Uiteraard help ik iemand wel graag op weg met m’n expertise en kennis.Wat maakt volgens jou iemand tot een goed fotograaf en waarop moet hij of zij dan juist letten?

De fotograaf is niks an sich volgens mij. De foto is iets. De vraag zou eigenlijk dan moeten zijn: wat is een goede foto? Een goede foto is een beeld dat je beroert, iets in je doet bewegen, wat dat dan ook mag zijn. Een beeld dat je aanzet tot denken door de emotie die dat beeld bij je losmaakt. Met een foto kan je trouwens heel wat kanten uit. Je kan mensen sturen richting een bepaalde emotie. Een beeld kan zelfs ‘liegen’. Dat mag, maar dan moet de toeschouwer hierover wel ingelicht zijn, om niet in bedrog te vervallen. Uiteraard is een foto altijd illusie. Je brein geeft een interpretatie aan het beeld. Bij immofotografie is dit vaak ook een moeilijk gegeven. Zet ik dit bepaalde element mee op de foto of niet? Ik probeer steeds, zonder de waarheid onrecht aan te doen, de foto’s zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Waarvoor kunnen mensen jou contacteren?

Ik fotografeer eigenlijk zo goed als alles. Ik sta bijna voor alles open. Ik ben wel gestopt met het fotograferen van huwelijken. Enerzijds omdat dit een behoorlijke specialisatie is, een vak apart bijna. Anderzijds werd het maken van afspraken met de klant, door de opkomst van de digitale fotografie, niet bepaald gemakkelijker. Je hebt bijvoorbeeld een overeenkomst voor ongeveer 150 bruikbare foto’s van een trouwpartij. Je steekt er je tijd in om na de nodige ‘finishing touch’ een mooie selectie te kunnen bezorgen. Toch krijg je dan geregeld de opmerking: “Ja maar meneer, je hebt toch veel meer foto’s gemaakt en die willen wij ook allemaal hebben.” Uiteraard doe je dan de moeite om een tweede selectie te maken, waaraan je dan weer een paar dagen zit te sleutelen en dan blijkt de originele selectie toch de beste te zijn. (lacht) Ik kijk zeker naar alle mogelijke voorstellen en ideeën uit, zowel voor particulieren als voor de lokale ondernemer. Zo hou ik er ook van om zeer diverse onderwerpen op beeld vast te leggen. Een aantal lezers zullen me ongetwijfeld kennen als dierenfotograaf (Wilfried fotografeert in de eindejaarsperiode elk jaar bij Zowizoo de favoriete huisdieren van klanten n.v.d.r.). Dat zijn ontzettend drukke weekends, de laatste keer was de piektijd zelfs twee en een half uur wachten, maar het is echt ontzettend fijn om een dier op z’n beste te fotograferen. Voor een paar seconden, hoe vluchtig ook, heb ik echt een band met dat dier en het geeft ontzettend veel voldoening juist dat moment te kunnen vereeuwigen. Dat zou ik zeker meer willen doen, wat een fantastisch en dankbaar onderwerp!

Welk onderwerp, welke persoon of gebeurtenis zou je in je leven echt nog willen vastleggen? Voel je helemaal vrij nu!

Goh, dat is een ongelooflijk moeilijke! Ik hou eigenlijk vooral van de verrassing. Het verrassingselement trekt mij bijvoorbeeld ook zo erg aan in de persfotografie. Je komt in een bepaalde stresssituatie terecht, maar een die je juist oppept en waarin het onbekende mij drijft naar het zoeken van het juiste beeld op het juiste moment. Daarom: geef mij maar het onbekende. Als ik het helemaal fantasierijk mag benaderen: ik zou willen dat ik foto’s kon maken van wat er in de toekomst zal gebeuren. Dan ben ik geen helderziende, maar een ‘helderfotograaf’. (lacht) Maar een specifiek onderwerp? Weet je, als fotograaf moet je eigenlijk de kar omdraaien. Daarin verschilt volgens mij ook het werk van een beroepsfotograaf en een hobbyist. Een amateur is vaak op zoek naar uitzinnige onderwerpen, maar eigenlijk kan je om de tien stappen een goede foto maken. Ik hoop dat ik gewoon rond mij kan blijven kijken en schoonheid vinden om op de gevoelige plaat vast te leggen. Die schoonheid is namelijk overal, je moet ze gewoon willen zien. (glimlacht)

Wil jij weten wat Wilfried als fotograaf voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met hem op via info@freewheel.be of 0475 60 22 69.

Je kan ook een kijkje nemen op www.freewheel.be!

Miel Van Bavel

© Wilfried Deferme