Helden zijn vrouwen en mannen met een passie. Een passie voor sport, ondernemen, reizen, literatuur, muziek, wetenschap, design, … ‘Mensen zijn Media’ wil Vlamingen inspireren en de mens achter de bekendheid tonen. Daarom komt in deze rubriek elke keer een held aan het woord.
Op zoek naar geluk, zijn we dat niet allemaal? Neen, want Meik Wiking, de CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen zoekt niet langer. Als één van ’s werelds vooraanstaande experts op het gebied van geluk heeft hij de sleutels tot geluk al gevonden. Daarin speelt ‘hygge’ een belangrijke rol.
In samenwerking met landen over de hele wereld werken Meik en zijn team sindsdien aan het ontdekken van wereldwijde trends in levenstevredenheid en het begrijpen van geluk, subjectief welzijn en kwaliteit van leven. Zijn boeken ‘Hygge’ en ‘Lykke’ werden internationale bestsellers en zijn in meer dan 30 landen verkrijgbaar. Wat kan deze Deen ons bijbrengen over geluk?

Meik, Hoega? Hhuuguh of Heurgh? Hoe spreken we ‘hygge’ eigenlijk uit?
“Eigenlijk doet het er niet toe hoe je het uitspreekt, schrijft of spelt. Zoals Winnie de Poeh, een van de grootste filosofen van onze tijd, zei toen hem werd gevraagd hoe je een bepaald gevoel spelt: ‘Dat spel je niet, dat voel je.’ Toch is het spellen en uitspreken van hygge nog vrij gemakkelijk. Het wordt pas ingewikkeld wanneer ik moet uitleggen wat het is.”
Dat is natuurlijk meteen onze volgende vraag. De ondertitel van je hygge-boek luidt ‘De Deense kunst van het leven’, maar wat is hygge precies?
“Hygge is al van alles genoemd, van ‘de kunst van het creëren van intimiteit’, ‘behaaglijkheid van de ziel’ en ‘de afwezigheid van ergernis’, tot ‘genieten van de aanwezigheid van kalmerende dingen’, ‘knus kameraadschap’ en mijn persoonlijke favoriet: ‘warme chocolademelk bij kaarslicht’.”
Het is dus niet iets materieels?
“Neen, hygge draait veel meer om een bepaalde sfeer en ervaring dan om spullen. Het draait om het samenzijn met de mensen van wie we houden. Een gevoel van thuis. Het gevoel dat we veilig zijn en ons kunnen ontspannen, afgeschermd van de buitenwereld. Waar we een gesprek kunnen hebben over de kleine of grote dingen des levens – of in comfortabele stilte bij elkaar zitten – of gewoon in ons eentje genieten van een kop thee.”
Is ‘hygge’ dan simpelweg een synoniem voor geluk?
“Neen, het zijn geen synoniemen. Hygge kan een dagelijkse ‘aanjager’ zijn voor geluk. Hygge reikt ons de taal, het doel en de methode aan waarmee we geluk kunnen inplannen en behouden, én hygge zorgt ervoor dat we elke dag een kleine dosis geluk innemen. Als je na een lange werkdag in een koude, regenachtige wintermaand thuiskomt, brengt hygge je het dichtste bij gelukkig zijn. Laten we wel wezen, daar speelt ons leven zich het grootste gedeelte van de tijd af: niet in koude, regenachtige wintermaanden, maar in het dagelijkse leven. Eén keer per jaar liggen we misschien op een strand in een exotisch oord en treffen we daar zowel hygge als geluk aan, maar bij hygge draait het om het beste te halen uit datgene waar we het meeste van hebben: het dagelijkse leven.”
Waarom schreef jij een boek over hygge?
“Ik heb de beste baan ter wereld. Ik onderzoek waar mensen gelukkig van worden. Op het ‘Happiness Research Institute’, een onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met welzijn, geluk en kwaliteit van leven, onderzoeken we de oorzaken en effecten van menselijk geluk en werken we aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen over de hele wereld.”
Jullie zijn in Denemarken gestationeerd, die keuze is niet toevallig?
“Inderdaad, we zijn opgericht en gestationeerd in Denemarken omdat dat land steevast bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld staat. Hoewel Denemarken ook geen perfect Utopia is en elk land te kampen heeft met problemen en uitdagingen, geloof ik dat Denemarken een inspiratiebron kan zijn voor landen die de kwaliteit van leven van hun inwoners willen verbeteren.”
Hoe verklaren jullie die hoge ranking?
“Voor velen is dat een raadsel, want naast vreselijk slecht weer hebben de Denen ook te maken met een van de hoogste belastingtarieven ter wereld. Toch is er een brede steun voor de verzorgingsstaat. Die steun komt voort uit een bewustzijn van het feit dat het verzorgingsmodel de collectieve rijkdom omzet in welzijn.”
Het zijn de hoge belastingen die jullie gelukkig maken?
“Wij zien het niet als een belasting betalen, maar als een investering in onze maatschappij. We schaffen kwaliteit van leven aan. Het antwoord op de vraag waarom Denen zich over het algemeen zo prettig voelen moet men zoeken in die verzorgingsstaat. Deze beperkt de risico’s voor de burgers, gaat daarmee gevoelens van angst en onzekerheid te lijf en verhindert zo dat men extreem ongelukkig wordt.”
Hygge is op korte tijd wereldwijd een echte hype geworden?
“Journalisten gaan op rondreis door Denemarken op zoek naar hygge, in het Verenigd Koninkrijk worden aan een hogeschool lessen in Deense hygge gegeven, en overal ter wereld verschijnen er hygge-bakkerijen, -winkels en -cafés. Hoe creëer je hygge? Wat is het verband tussen hygge en geluk en wat is hygge precies? In mijn boek heb ik gezocht naar antwoorden op die vragen.”
Het klinkt vooral in de wintermaanden makkelijk om hygge te creëren, maar hoe krijgen we meer hygge in ons leven wanneer het stilaan zomer wordt?
“Hoewel de zomer je doorgaans niet aanmoedigt tot het aansteken van kaarsen en de open haard, kan de zomer ook hyggelig zijn. In de zomer heb je een lekker kleurtje en ruik je de geuren van vers gemaaid gras, zonnebrandcrème en zout water. Je kunt zitten lezen in de schaduw van een boom, genieten van de lange avonden en rondom een barbecue staan met vrienden. De zomer betekent niet dat hygge drastisch afneemt, het is alleen een ander soort hygge dan die in de herfst en de winter. Je maakt daarbij gebruik van de zon, de warmte en de natuur, maar behoudt de hoofdbestanddelen zoals samenzijn en goed eten.”
Is ‘Lykke’, je tweede boek, een vervolg op het Hygge-boek?
“Mijn eerste boek verspreidde het Deense concept van alledaags geluk over de hele wereld. Het moedigt lezers aan zich te concentreren op het geluk in de kleine dingen. De bedoeling van mijn tweede boek is om je mee te nemen op een speurtocht: om op jacht te gaan naar geluk, om het moois in onze wereld te ontdekken en dit aan het licht te brengen, zodat we het samen kunnen verspreiden.”
Dat klinkt als een oproep?
“Laten we inderdaad een positieve draai geven aan het zinnetje ‘If you see something, say something’ (Wie iets verdachts ziet, moet dit melden (vrije vertaling)). Als je ziet wat het geluk bevordert voor jou, je omgeving of de wereld in het algemeen, praat er dan over, schrijf erover, film het, neem foto’s … en geef het door.”
Zo helpen we jouw onderzoek ook vooruit?
“Ja, wij van het ‘Happiness Research Institute’ zullen de hashtag #Look4Lykke volgen op sociale media. Vertel ons wat goed werkt voor het verbeteren van de kwaliteit van leven. Op welke manieren timmert men aan de weg naar geluk? Kijk bijvoorbeeld uit naar minibibs, gemeenschappelijke moestuinen en al die dingen waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Luister naar de mensen en de ideeën die een positief effect hebben op jou en de wereld.”
Nog een laatste ultieme gelukstip?
“Zoek naar een manier om zelf een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Aan onze wereld. Er zijn meer dromers en doeners nodig. Meer scheppers van vriendelijkheid, helden in geluk en kampioenen in verandering. Dit is de visie die we allemaal nodig hebben en waaraan we allemaal kunnen bijdragen. Zoals de wereld er nu voorstaat, zullen sommigen dit valse hoop noemen, maar hoop is nooit vals en onthoud: het heeft geen zin om pessimistisch te zijn, want met pessimisme heeft nog nooit iemand iets bereikt.”
Tekst: TV – Mensen zijn Media
Deze bijdrage kwam tot stand op basis van de boeken ‘Hygge’ en ‘Lykke’ die werden uitgegeven bij Lev. en te koop zijn voor 19,99 euro. Wil je kans maken op een gratis boek? Stuur dan snel een mailtje met je gegevens naar joyce@mensenzijnmedia.be. Winnaars worden persoonlijk verwittigd.