Afbeelding

Na Leo heeft ook Gaston ons verlaten

Humor

Zaterdag 21 mei 2016 is Gaston Berghmans overleden. Vrijdag 27 mei kreeg hij in zijn favoriete kerk (Sint-Andries) en van zijn favoriete pastoor (Rudy Mannaerts) een memorabele uitvaart volledig in het Antwerps, de taal die Gaston wereldberoemd maakte in Vlaanderen.

 

 

Gaston werd nog maar pas door velen gevierd voor zijn 90ste verjaardag. Hij verbleef de laatste maanden in een rusthuis in Schoten. Met hem verdwijnt zonder enige twijfel het grootste komische talent dat Vlaanderen in het algemeen en Antwerpen in het bijzonder, ooit gekend heeft.

Samen met Leo Martin vormde hij een legendarisch duo dat vele jaren op televisie, in de theaters en op het filmdoek miljoenen mensen aan het lachen heeft gebracht. De typetjes die zij brachten, zijn onvergetelijk. Gaston Berghmans was een uitzonderlijk talent als tekstschrijver en bedenker van sketches, maar ook als vertolker ervan. Zijn creaties waren altijd herkenbaar in beweging en mimiek.

De sketch waarmee Gaston het meeste zal herinnerd worden, is zeker die van Joske Vermeulen uit de Trammezandlei in Schoten, een sketch die uitzonderlijk 6 minuten duurde en nog altijd een hit is op You Tube. Wie aan dit soort humor kan weerstaan, is niet gemaakt van vlees en bloed.

Gaston Berghmans bij het standbeeld van zijn populairste creatie: Joske Vermeulen

Gaston Berghmans werd door alle lagen van de bevolking erkend als een uitzonderlijk komisch talent. In 2006 ontving hij voor al zijn verdiensten van koning Albert II nog de titel Commandeur in de Kroonorde. Sedert 2010 heeft zijn legendarische personage Joske Vermeulen een standbeeld op het Victor Roosensplein in zijn geboorteplaats Merksem.

Niemand kon moppen vertellen met zoveel detailhumor en specifieke trekjes als Gaston Berghmans. Toen hij – gevraagd door Gazet van Antwerpen – de mop van de (vorige) eeuw wou kiezen uit een gigantisch aanbod van lezers, koos hij volgende mop als de mop van de eeuw.

De Antwerpse politie moet lessen Algemeen Nederlands volgen omdat de Nederlanders problemen hebben om het Antwerps te verstaan. Na een tweedaagse training gaat een patrouille op pad. Ze zien een fout geparkeerde wagen staan.

Het blijkt een Nederlander te zijn. Zegt de ene flik tegen de Nederlander in mooi A. N.: “Mijnheer, u staat fout geparkeerd en hebt varkensvlees aan uw geslachtsorgaan hangen.”

“Sorry”, zegt de Hollander, “maar ik begrijp er niks fan!” Zegt de flik opnieuw: “Mijnheer, u staat fout geparkeerd en heeft varkensvlees aan uw geslachtsorgaan hangen.”

“Nou, dit begrijp ik écht niet, hoor”, foetert de Nederlander. De andere flik krijgt het op zijn heupen, zet een stap naar voren en zegt tegen de Nederlander: “Da ge verkierd geparkeerd stoa en da ge het spek on aa kloëte hed!”

Gaston heeft ondertussen hierboven zijn kompaan voor het leven (en de dood) teruggevonden. Hij werd er zonder enige twijfel door Leo Martin met open armen ontvangen.

Gaston Berghmans, toen hij uitgeroepen werd tot Stroboer van het jaar, een trofee die aan verdienstelijke inwoners van Merksem uitgereikt wordt.

Freddy Michiels

Afbeelding
Afbeelding