‘Iedereen Beroemd’ had verleden jaar als afsluiter de strijd om de Homo Universalis: 100 mensen die 100 verschillende proeven deden. Telkens viel er eentje af en op het einde had je een winnaar. Een formule die blijkbaar insloeg, want dit seizoen is dit item er weer.
Het concept is ruwweg hetzelfde, alleen de plaats van gebeuren is veranderd: niet meer in de grote hal achter “Den Dam” in Antwerpen, maar nu aan de boorden van de Schelde in een oude constructie van Electrabel.
Verleden jaar was een van de bijgebleven opdrachten paaseieren rapen. Hilarische en soms bijna wrede toestanden, meubilair werd vakkundig ontrafeld, kortom iets voor een revisie! Men koos nu voor de omgekeerde wereld: de paaseieren verstoppen. Traditioneel zullen we deze aflevering zien op Eén in de paastijd. De scènes werden echter zoals gewoonlijk vroeger ingeblikt. De proef met de paaseieren zou ook de 50ste proef zijn, dus halfweg. Zodoende mochten we een kijkje nemen achter de schermen en was er gelegenheid om een of meerdere kandidaten te interviewen.
De keuze viel op de 25-jarige Louwy Van Hauwe uit Edegem die we graag wat gegevens, details en ervaringen ontfutselden over de selectie, de proeven en zijn kansen.
Selectie
Louwy vertelde dat op het einde van vorig seizoen bij “Iedereen Beroemd” een trailer met “Doe je ook mee?” verscheen. Via de website moest hij een redelijk groot aantal vragen beantwoorden, ook naar zijn sterke en zwakke punten werd gevraagd en hij moest meedelen hoever hij dacht te geraken. Afsluiten moest de kandidaat met een filmpje van max. 1 minuut over zichzelf: ofwel sportief, ofwel al zingend of met een proef van vorig seizoen. Louwy koos voor een van zijn hobby’s: dansen met hoge hakken. Hij kreeg te horen dat hij bij de laatste 300 was, maar vanaf dan was de selectie meer gebaseerd op de geografische ligging van de woonst van de kandidaat, zijn leeftijd en geslacht. Dus was het afwachten. Hij kreeg de uiteindelijke toewijzing op het moment dat hij juist werk had gevonden. Gelukkig kon hij goed overeenkomen met zijn nieuwe werkgever om zich vrij te maken voor de proeven. Hij heeft een administratieve job bij een entertainmentbureau.
Proeven
De draaidagen zijn redelijk zwaar volgens Louwy. Beginnen rond acht uur en meestal tot bijna 20 uur. Er zijn zes opdrachten per dag. Meestal wordt er opgenomen in een weekend (zaterdag & zondag). Er zijn ook draaidagen tijdens vakantieperiodes zoals de krokusvakantie, waarin meerdere opnames gepland werden.
Louwy vindt de proeven niet specifiek een voordeel voor iemand. Iedereen komt aan zijn trekken. Het is eigen aan de spelopdrachten. Jong of oud? Lenig of niet lenig? Op de technische proeven scoren volgens Louwy de ouderen beter, ze kunnen meer redeneren. Je kan er in feite uitliggen bij elke proef. Hij herinnerde zich het schieten met een proppenschieter en pijltjes waar hij het op het nippertje haalde en hier hadden sommige ouderen wel wat voordeel.
De groep
Er is een hechte groep die groeit naarmate er meer afvallen. Met mensen uit de Zuidrand van Antwerpen doen ze zelfs aan carpooling. Er wordt niet geacteerd, geen schone schijn. Er is ook een facebookgroep waarvan veel van de kandidaten die het spel reeds moesten verlaten lid zijn. Wrijvingen zijn er bijna nooit. Misschien af en toe bij de proeven die subjectief moeten beoordeeld worden. Dan zal er al eens iemand zijn die zich afvraagt: “waarom ik?”, bijvoorbeeld bij de proef waar een fiets moest getekend worden. In feite is soms het grootste probleem het wachten tijdens de opname. Er worden een vijftal minuten getoond, juist voor Frank of Sabine komt, maar deze opname kan misschien wel eens 1½ uur hebben geduurd. Er is zeker geen trucage!
De kansen
Je kansen zijn onmogelijk in te schatten. Je begint wel de sterke en zwakke kanten van iemand te kennen, als er nog maar ongeveer 50 zijn overgebleven. Je weet dan ook voor wie je moet opletten. Louwy is geen krachtpatser en er is ook nog een dokwerker in de groep, …
Zwijgplicht
Veel is onder embargo. Alleen zijn moeder en zuster wisten in het begin dat hij zou meedoen. Louwy had ook niemand van zijn vrienden op de hoogte gebracht. Hij probeert nu ook heel voorzichtig te zijn met uitleg over proeven die hij deed. Hij zegt alleen iets als er iets leuks was gebeurd bij een proef. Het moet voor iedereen leuke tv blijven.
- Ch. – “Tot slot Louwy, is de catering van de VRT oké hier?”
Louwy – “Het is in orde hoor, zeker niet te klagen.”
Hoe onze Edegemnaar het verder deed, zien we de volgende weken.
Tekst en foto’s: A. Charrin