Het ‘Oud-Gemeentehuis’ van Lint krijgt een nieuw leven als kangoeroewoning

0
Het ‘Oud-Gemeentehuis’ van Lint krijgt een nieuw leven als kangoeroewoning cover

Het oude gemeentehuis aan de Duffelsesteenweg in Lint krijgt een nieuw leven en wordt omgebouwd tot een kangoeroewoning. Ooit was het ‘Café Koophandel’. Later werd het een gemeentehuis. Veel Lintenaren kennen het gebouw aan de Duffelsesteenweg 11 als het ‘Oud-Gemeentehuis’ en postgebouw. Het opschrift van het gemeentehuis prijkt zelfs nog op de statige, klassieke voorgevel. Het postgebouw was in zeer slechte staat en werd intussen gesloopt.

Heel wat Lintenaren vragen zich nu af wat met deze fraaie gevel zal gebeuren. Welnu, jaren geleden kwamen Ben Martens, zaakvoerder van Ben Martens Architecten uit Lint, en de eigenaar van het prachtige pand met elkaar in contact. Ben Martens was op zoek naar een onderkomen voor zijn architectenbureau en had zijn oog laten vallen op het iconische gebouw in het centrum van de gemeente. De eigenaar had toen alleen nog vage plannen en ze kwamen overeen om contact te houden. Kort daarna vond Ben Martens een geschikte plek voor zijn architectenbureau in het centrum van de gemeente aan de Liersesteenweg 39, naast De Witte Merel en tegenover het rust- en verzorgingstehuis ‘Zonnestraal’.

De mooie gevel blijft bewaard

Enkele jaren later besliste de eigenaar van het oude gemeentehuis om het pand zelf te gaan bewonen en het om te bouwen tot een kangoeroewoning. Een kangoeroewoning is een woning waarbij verschillende gezinnen onder één dak kunnen wonen. Ze behouden elk hun privacy, maar kunnen ook een beroep doen op mekaars nabijheid. Het is een woonvorm die zich uitstekend leent als een vorm van zorgwonen over de generaties heen. Het is een combinatie van zelfstandigheid en zorg. Zo kunnen bv. grootouders mee zorgen voor de kleinkinderen; ze kunnen zelf ook een beroep doen op hulp en zorg, en zo langer zelfstandig wonen.

De afbraakwerken zijn onlangs gestart. Op de uitvoering van het project is het momenteel nog even wachten, maar de Lintenaars kunnen op hun twee oren slapen: de mooie gevel van het oude gemeentehuis zal bewaard blijven.

Foto via Filip Spoelders

Ben Martens Architecten – Liersesteenweg 39 – 2547 Lint – www.benmartens.be – info@benmartens.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here