Op 25 maart ontvangt Boechout Klassiek in de protestantse kerk in Boechout een toptalent en wereldster in wording: sopraan Emma Posman. Tegenwoordig zingt ze prachtige rollen op alle grote podia in Europa, maar het begon als een filmscenario …
Stel je voor: je bent pas afgestudeerd aan het Conservatorium van Gent. Zoals elke afgestudeerde sta je er nu alleen voor: “Je moet je carrière opbouwen”, heeft men gezegd. Hoe begin je eraan als niemand je al kent en waardeert? Emma doet een zéér grote gok: ze solliciteert voor een ‘stage’ in het Young Singers Project, georganiseerd door en tijdens de Salzburger Festspiele 2018.
Je weet dat bijna elke afgestudeerde zanger(es) dat ambieert, niet alleen wegens het prestige, maar ook omdat de organisatie ervoor zorgt dat aan de ‘grote namen’ die in Salzburg concerteren, gevraagd wordt om even binnen te springen bij het jonge volk en hen met raad bij te staan. De kandidatuur van Emma wordt aanvaard. Fantastisch! Als stage-oefening wordt haar de rol van de ‘Koningin van de Nacht’ in de kinderversie van Mozarts Toverfluit toegewezen. De ‘kinderversie’ slaat alleen op het publiek, de muziek blijft dezelfde: die aartsmoeilijke aria inbegrepen. Uiteraard een prachtige positie om later mee uit te pakken bij organisatoren van festivals, intendanten van operahuizen, artiestenbureaus …
Dan wordt het verhaal plotseling veel spannender, we citeren dit interview met Emma uit De Standaardkrant van 7 augustus 2018: “Ik was aan het shoppen in Salzburg, toen iemand van het festival me opbelde. Voorzichtig werd me verteld dat de koningin voor de voorstelling van ’s avonds ziek was en dat ik de enige was die op dat moment in Salzburg aanwezig was die de aartsmoeilijke aria’s kon zingen”, zegt Emma Posman (23).
Nadenken kon ze niet. De voorstelling was drie (3!) uur later. “Ik heb toen bijna een hartverzakking gekregen. Tijdens de uren die daarop volgden, heb ik mijn hersenen uitgeschakeld. Alles leek vanzelf te gaan.” Geen halfuur later was Posman back-stage. “In het atelier waren ze al bezig het kostuum voor mij aan te passen. Terwijl ik geschminkt en gekleed werd, kreeg ik aanwijzingen van de dirigent en van de regisseur. Ik ken de aria’s natuurlijk, maar iedereen legt andere klemtonen. Ongeveer één uur had ik om me voor te bereiden. Repeteren op de scène met orkest kon niet (het orkest: de Wiener Philharmoniker, één van de vijf meest gewaardeerde symfonische orkesten ter wereld). Tijdens de voorstelling had ik een oortje en kreeg ik aanwijzingen: “Kijk nu naar links, stap nu vooruit.” Ik voelde me een pop in de poppenkast. Daar stond ik, op het grootste podium van de wereld.”
In totaal stond Emma een twintigtal minuten op de scène voor 2200 mensen en zong ze de beroemde aria’s en een ensemble. “Dan die ovatie en de felicitaties achteraf, mijn telefoon stond niet stil. Iedereen in de operawereld wilde me spreken. De vermeldingen op de sociale media waren niet bij te houden. In Salzburg werd ik de voorbije dagen zelfs herkend. Ik had onverwacht een enorme stap gezet in mijn carrière, dat staat vast.”
Hadden we al verteld dat de regisseur haar verwittigde “dat ze niet om die camera’s moest geven”. Camera’s? Ja, die avond was een rechtstreekse uitzending van de ORF voor heel Oostenrijk gepland. Met captatie door ARTE (Frankrijk-Duitsland) … Het gevolg liet niet op zich wachten: Emma heeft ondertussen rollen gezongen aan de operahuizen van Wenen, Berlijn, München, Essen, Kiel, Hannover, Genève, Dijon, Sankt Pölten en Parijs (Maison de la Radio). Dichter bij ons in De Munt/La Monnaie met de onlangs afgesloten cyclus van Tchaikovsky's "Pikovaja Dama" en met Suor Angelico van Puccini. Voor Opera/Ballet/Vlaanderen zong ze in Gent en Antwerpen Mozartaria's terwijl Anna Theresa De Keersmaeker de choreografie verzorgde (Un moto di Goia).
Eind 2022 stond ze in de Opéra du Château de Versailles, heerlijk weer in de rol van de Koningin van de Nacht. Op 16 maart zingt ze op het concert van en met Barbara Hannigan (!) in Flagey in Brussel, organisatie radio Klara …
Op 26 maart is ze in de protestantse kerk, Onze-Lieve-Vrouweplein in Boechout voor ‘Boechout Klassiek’. Ze wordt begeleid door pianist Floristan Bataille (Adelfoi) en brengt een uitgepuurd liedrectial over de liefde. Ontdek een wereldster in volle bloei.