Herfst

0

Vanaf 23 september begint op ons noordelijke halfrond de astrologische herfst en worden de nachten opnieuw langer dan de dagen. Waar in het voorjaar de natuur ontwaakt en zich voorbereidt op groei, wordt nu haar bedje gespreid voor een lange winterslaap. De sapstroom van bomen en planten houdt geleidelijk op en onder een deken van gevallen bladeren en vruchten valt alle leven schijnbaar stil. De herfst nodigt ons ook uit om naar binnen te keren. Wellicht ken je het zalige gevoel om na een stevige herfstwandeling met een frisse neus in een warme woonkamer te komen. De herfst geeft ons de gelegenheid om weer te ‘cocoonen’.

Vallen van de bladeren

Aan het begin van de herfst voelen heel wat mensen zich mentaal minder goed. Het lijkt wel alsof ze samen met de natuur aanvoelen dat het leven flink gas terugneemt. De ene mens is hiervoor al wat gevoeliger dan de andere en het is niet onlogisch dat we met tegenzin afscheid nemen van ‘het licht’. Toch laat de herfst de zomer niet ongemerkt voorbijgaan. Wie alert is en bewust geniet van kleine dingen, wordt de komende weken verwend met een prachtig kleurenspel van gele, rode en bruine bladeren. Het heerlijke, natuurlijke aroma dat Moeder Natuur tijdens de herfst verspreidt, prikkelt ook de reukzin. Haal dus die jas uit de kast, trek je laarzen aan en geniet van al het moois dat de natuur in de herfst te bieden heeft.

Van melancholie tot bezinning

Blijkbaar nemen heel wat mensen met pijn in het hart afscheid van de lange zomerse dagen van uitbundigheid en willen ze graag terug naar wat was. In deze melancholie schuilt echter een kans voor bezinning. Bij het begin van de herfst ademt Moeder Natuur energie in en dat is ook wat wijzelf moeten doen om opnieuw op krachten te komen. We kunnen ons terugtrekken en een balans opmaken van wat we hebben gezaaid tijdens de lente en wat we hebben geoogst in de zomer.

Ieder seizoen zijn charme

Hoe mooi de lente of hoe zalig de zomer ook mogen zijn, ieder seizoen heeft zijn charme en maakt deel uit van een cyclus die zich steeds herhaalt. Alles gaat voorbij en komt weer terug en het is een persoonlijke uitdaging om er telkens iets nieuws en origineels van te maken. De seizoenen vormen het inspirerende canvas van het jaar, terwijl de mens de kunstenaar is die er telkens weer zijn of haar eigen verhaal op schildert. Ik wens je veel creativiteit, vooral wanneer de dagen korter worden.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here