Guy Thijs, de grote vernieuwer van het Belgische voetbal

0
Guy Thijs, de grote vernieuwer van het Belgische voetbal cover

De nationale Belgische voetbalploeg – De Rode Duivels – genieten vandaag internationale aandacht en waardering. In het najaar zijn ze opnieuw van de partij tijdens het Wereldkampioenschap in Qatar. De openingswedstrijd is gepland op 21 november en de finale op 18 december. Een van de grondleggers van het succes van de nationale ploeg is Guy Thijs, een van de weinige mensen die in onze regio een standbeeld kreeg. Maar wie was Guy Thijs? Wat moeten we onthouden?

Er zijn in onze regio niet zoveel bewijzen van eerbetoon te bespeuren aan mensen die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld in ons sociale leven. Guy Thijs (1922-2003) verwierf internationale faam als trainer van de Nationale Voetbalploeg (van 1976 tot 1989 en van 1990 tot 1991). Hij wordt geëerd op het Edegemse golfterrein ‘De Drie Eycken’, waarvan hij de erevoorzitter was.

Beste trainer van de wereld

Als speler was hij een product van Beerschot. Hij speelde ook bij Standard Luik en kort bij de nationale ploeg, maar zijn grote bekendheid verwierf hij als trainer. Hij begon aandacht van de media te krijgen nadat hij S. K. Beveren boven zichzelf leerde groeien met wervelend, aanvallend voetbal waardoor die ploeg de bijnaam ‘Klein Anderlecht’ kreeg. Vooral zijn psychologische aanpak (met weinig woorden, maar duidelijke ingrepen) werd geroemd. De pers verdacht hem ervan een bijzondere konijnenpoot als geluksbrenger te bezitten. Zijn grote verdienste bij F. C. Antwerp bijvoorbeeld was ongetwijfeld zijn vermogen om met de beschikbare spelers een hechte groep te vormen, die aantrekkelijk voetbal bracht en resultaten boekte.

In 1976 werd hij aangezocht om bondscoach te worden. Niemand bij Antwerp FC wou de trainer deze promotie ontnemen. Wat hij daarna met de nationale ploeg allemaal verwezenlijkt heeft, bevestigt alleen maar de grote psychologische en strategische kwaliteiten van deze trainer, die in 1986 uitgeroepen werd tot beste trainer van de wereld.

Humoristische taal

Guy Thijs was een graag geziene gast in voetbalmiddens en later – na zijn voetballoopbaan – in het tennis- en golfcircuit.

Op 29 juni 2007 werd voor de cafetaria van het Edegemse golfterrein De Drie Eycken zijn standbeeld onthuld, in aanwezigheid van de toenmalige gouverneur Camille Pauwels, Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen en gewezen voorzitter van de KBVB, Michel D’Hooge. Het standbeeld van Jan Dieusart toont Guy Thijs in zijn bekende neutrale, emotieloze houding, handen in de jaszakken en het eeuwige sigaartje tussen de lippen.

De anekdote over Guy Thijs die ons het meeste is bijgebleven, is zijn verhouding tot Louis van Gaal, de eigenwijze bondcoach van Nederland. Louis van Gaal speelde ooit bij F. C. Antwerp, maar kreeg er – naar eigen zeggen – veel te weinig kansen.

Louis van Gaal trok met deze treurklacht naar zijn trainer, Guy Thijs, en deed zijn beklag, omdat hij te vaak op de bank moest zitten. Van Gaal zei: “Trainer, waarom speel ik nooit, ik kan mooie dingen doen met een bal.” Waarop Guy Thijs antwoordde: “Dat is goed mogelijk, Louis, maar je hebt de bal nooit.”

Zalige humor van een zalig man.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here