Guy Franken (73) knipt al 50 jaar

0
Guy Franken (73) knipt al 50 jaar cover

WILRIJK – In een herenkapsalon knipt men haren, maar het is ook een sociale ontmoetingsplaats waar de kapper de laatste nieuwtjes (en roddels) uit de buurt verneemt en waar de kapper zelf de klanten amuseert met grappen om de stemming erin te houden. Deze omschrijving past volledig bij Guy Franken die al sinds vijftig jaar met zijn klanten meeleeft in de Lode Brionstraat 3.

Op 16 december vierde hij zijn gouden jubileum en dat zullen ze in Wilrijk geweten hebben. Guy Franken is evenwel niet van plan om te stoppen. “Ik doe dit beroep zo graag, ik heb zo’n goede band met mijn klanten, dat ik niet kan stoppen”, aldus Guy. Hij leerde het vak in de Cadixstraat, vervolmaakte zich via avondschool en nam een voorbeeld aan zijn oudere zus die ook kapster was op dat ogenblik. Ook zijn zoon heeft een goed draaiend kapsalon in Oostakker. Hoewel hij een diploma heeft dat hem ook toelaat dames te knippen, bestaat het grootste deel van zijn cliënteel toch uit mannen. Hij komt trouwens ook zonder problemen thuis knippen. Hoe heeft hij de voorbije vijftig jaar het vak zien veranderen?

Guy Franken –“Vroeger moesten we met een scheermes werken om het haar uit te dunnen en we knipten horizontaal. Vandaag wordt er verticaal geknipt, maar de grootste verandering waarmee ik rekening heb moeten houden is dat de klanten meer een baard willen dan vroeger. De nieuwe Belgen hebben blijkbaar onze mannen geïnspireerd. Toen ik in het vak begon, was er nauwelijks sprake van een baard, vandaag draagt de meerderheid een stoppelbaard of een volle baard. De klant is koning: wat hij verkiest, krijgt hij van mij.”

Guy heeft ook veel humor in huis en dat zullen zijn klanten zeker niet tegenspreken. Toen ik hem vroeg hoe hij met zijn zaak begonnen is, antwoordde hij: door de deur open te doen. Nuchter, simpel, volks. Ter gelegenheid van zijn 50-jarige viering krijgt hij ook de districtsburgemeester Bossuyt op bezoek en zal ATV komen filmen.

Guy Franken is ook een verwoed fietser. De valpartijen die ook enkele littekens nagelaten hebben, hebben hem niet kunnen ontmoedigen. Meermaals per week legt hij tientallen kilometers af om zijn fitte conditie te bewaren.

We wensen Guy Franken nog vele jaren in de Lode Brionstraat. Hij blijft open op woensdag en donderdag in de voormiddag en vrijdag en zaterdag de hele dag, maar wel volgens afspraak.

FM

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here