GLOEDNIEUWE MEXICAANSE FOODTRUCK ‘ALMA LIBRE’ SPEELT MET OVERHEERLIJKE TACO’S EN TOTOPO’S IN OP DÉ FOODTREND VAN 2016

0

Alma Libre. Twee Spaanse woorden die Karen Van den Keybus, de vrouw achter de kleurrijk gerestaureerde Bedford uit 1981, herhaaldelijk in het oor werden gefluisterd tijdens haar reis door Mexico begin januari dit jaar. Als foodie pur sang en levensgenieter tout court, ging ze er in de eerste plaats op zoek naar de basis van de Mexicaanse keuken. Het werd niet louter een reis naar een vreemd land op een overzees continent. In Mexico stelde Karen de droom scherp die ze al een poosje koesterde: een foodtruck lanceren als onderdeel van een totaalconcept. En de rest is geschiedenis.

Vrije ziel

Alma Libre betekent letterlijk ‘vrije ziel’, maar wordt door de Mexicanen gebruikt voor mensen met een open geest, die er een erezaak van maken om te proeven van het leven en de volheid ervan, in al zijn facetten. Een naam die Karen, volgens de Mexicanen die ze ontmoette op haar pad, op het lijf geschreven is. Ze besloot er haar wapenschild van te maken. De naam van de rondrijdende Mexicaanse ‘taqueria’ verwijst volgens Karen niet alleen naar de levensvisie die ze er zelf op nahoudt, maar staat vooral symbool voor de manier waarop ze de pure smaken van de traditionele Mexicaanse keuken wil verbinden met de beleving ervan. “Via de gerechten die ik serveer, wil ik mensen via hun smaakpapillen laten kennismaken met het hart van de Mexicaanse cultuur. Het hart klopt het luidst waar er liefde is. En, zoals je zelf kan ervaren, is liefde het voornaamste ingrediënt in alles wat Alma Libre serveert.”

Het afwisselende van de evenementensector heeft haar altijd aangesproken. De tijdelijkheid van projecten en de mogelijkheid om elke dag op een andere plek te werken, geeft haar rust. “Een rollende keuken is voor mij dus de ultieme vorm van vrijheid. Ik kijk uit het raampje en ik zie altijd iets anders. Dat wil ik! De vrijheid van het rondreizen is voor mij helemaal ‘Alma Libre’.” Alma Libre is in die zin niet alleen een foodtruck, maar een heuse levensstijl. “Volmondig nee zeggen tegen de dingen waar je minder je ziel in kwijt kan en voluit gaan voor de zaken waar je in gelooft, dat is ‘Alma Libre’. Naar Mexico reizen en een foodtruck uit de grond stampen bijvoorbeeld. Dat is de kern.”

almalibre1

De rol van de vrouw in de Mexicaanse keuken

Alma Libre is an all female thing. Als opperhoofd verzamelde Karen een aantal sterke vrouwen rond zich die elkaar afwisselen in de keuken en de bediening.  “Het is me in Mexico enorm opgevallen dat mannen als een blok vallen voor sterke vrouwen die weten wat ze willen. Ze dwingen in de Mexicaanse cultuur respect af. De Mexicaanse keuken wordt aangedreven door de vrouw. Binnen het gezin en in de keuken draagt zij figuurlijk de broek. Tegelijkertijd hebben Mexicaanse vrouwen iets sensueel en spelen ze hun seksualiteit graag uit. Mijn logo is hier een eerbetoon aan: ik zit als sterke vrouw achter het stuur, maar ben even gevleid als een man me een compliment geeft over de manier waarop ik hem zijn taco serveer (lacht).”

Foodtrend 2016

Hoewel de liefde voor Mexico en de Mexicaanse keuken voor Karen niet tijdelijk is, is de Mexicaanse keuken onmiskenbaar in opmars. Referenties binnen het wereldje van de ‘foodies’ voorspelden in januari 2016 dat we het komende jaar allen met smaak aan de taco’s en tequila zouden gaan. Ik had  totaal geen besef van de trendgevoeligheid van de Mexicaanse keuken toen ik plannen begon te maken. Ik had werkelijk geen idee. Ik wilde gewoon naar Mexico, de Mexicaanse keuken leren kennen, en vooral de mensen. En liefst zo authentiek mogelijk. Dat is meer dan gelukt. Met ‘Alma Libre’ wil ik mensen deel laten uitmaken van de unieke ervaring die ik heb mogen beleven in Mexico. En dat is wat mij betreft tijdloos, een unieke ervaring.”

Praktisch

Alma Libre wordt voorgesteld aan het grote publiek op vrijdag 4 juni tijdens de opening van Bar Left op Linkeroever (Frédéric Bruynseelslaan 6, 2050 Antwerpen). Deze zomer vind je Karen op verschillende foodtruck- en muziekfestivals. Daarnaast is Alma Libre ook te boeken voor privéfeestjes en bedrijfsevents. Alle informatie, zoals Karens agenda en contactgegevens, vind je op www.almalibre.be. Volg Karen en Alma Libre zeker ook op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes en updates van de agenda. Wil je zelf een ervaring delen? Gebruik dan de hashtag #almalibretruck.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here