Afbeelding

Suiker of vet: wat is de grootste boosdoener?

Gezondheid

Jarenlang heeft het beleid ons geadviseerd om vet te vermijden en onze toevlucht te nemen tot voedsel dat zetmeel bevat zoals brood, aardappelen en rijst. Ons werd verteld dat dit goed was voor de lijn en voor het hart en belangrijk voor mensen met diabetes.

Vet kwam de eerste keer in verdenking wanneer onderzoek in het begin van vorige eeuw uitwees dat de aderverkalking die aanleiding geeft tot hartziekten, niet door kalk, maar door de vetstof cholesterol veroorzaakt wordt.

Daarna volgden meerdere studies die aantoonden dat hartaanvallen veel vaker optraden in landen waar men méér vet tot zich nam, meer bepaald verzadigd vet uit vlees en zuivelproducten. Vet werd ook beschouwd als vijand nummer één van mensen die slank willen blijven omdat het meer dan tweemaal zoveel calorieën telt, gram per gram, dan koolhydraten (= suiker) en eiwitten.
In het begin van dit jaar voerde Engeland na enkele andere landen zoals Frankrijk, Finland en Mexico, een belasting in op frisdranken (= suikerhoudend). Ook in België zijn er artsen die aanbevelen om zoetigheden zoals chocolade, koekjes, cakes en biscuits een belasting op te leggen.
Men weet reeds lang dat een overmaat koolhydraten (waaronder suiker) in het lichaam gewoon omgezet wordt in vet.
Bijna twee derde van de volwassenen in West-Europa is te zwaar of zelfs obees (= ziekelijk dik). Een wetenschappelijk onbetwistbare oorzaak is nog niet bekend. Te veel suiker in het dieet is niet de enige mogelijkheid. Andere oorzaken kunnen zijn: een te hoge algemene calorie-inname, industrieel bereid voedsel, te hoog vetverbruik of een zittend leven. Men kan er volledig naast zitten indien men maar één categorie zoals de frisdranken zou belasten.
Misschien is het beter om onze kinderen van jongs af aan te leren koken en méér te bewegen of te sporten, vooral in de steden. De opzet van het huidige beleid om gezonder te eten, kan een beetje vergeleken worden met de vroegere antirookcampagnes. Echter, waar het bewijs van een vaste link tussen sigaretten en kanker of hartziekten onbetwistbaar is, is zulks tot hiertoe niet mogelijk in de voedingsleer.
Jarenlang was vet de oorzaak van alle kwaad, voornamelijk verzadigd vet uit vlees en melkproducten. Cholesterol uit dierlijke producten werd ook gedemoniseerd. Eieren waren bijna verboden. Nu weten wij dat cholesterol in voedingswaren slechts weinig verband heeft met het cholesterolvet in ons bloed. Verzadigd vet heeft dit verband wél. Eieren zijn ook weer teruggekomen.
Lang werd ons voorgehouden dat boter beter zou vervangen worden door plantaardige oliën. Wat we niet wisten, was dat broodsmeer bereid uit plantenoliën en industriële voedingswaren zoals koekjes en biscuits, gebaseerd zijn op zogenaamde transvetten waarvan we nu weten dat zij even slecht zijn voor onze aders als verzadigde vetten. Gelukkig zijn de meeste van deze voedingsproducten geherformuleerd om de transvetten zoveel mogelijk uit te schakelen.
Mij verwondert het niet dat vele huismoeders door dit alles weer teruggrijpen naar de goede, oude boter van vroeger!
Het staat vast dat suiker (en koolhydraten) nu de rol van vet als algemene boosdoener heeft overgenomen.