Vorig jaar maanden we nog aan tot voorzichtigheid met vuurwerk. Vandaag mogen we meedelen dat het afsteken van vuurwerk verboden is in Vlaanderen. Het decreet daarover werd opgenomen in het Belgisch Staatsblad op 17 mei 2019.
De rollen worden met deze wetgeving omgedraaid. Voorheen was het zo dat als er geen verbod was in je stad of gemeente, vuurwerk wél toegelaten was. Dat zorgde voor veel verwarring en inwoners waren vaak niet op de hoogte van de richtlijnen. Nu is het zo dat vuurwerk altijd verboden is. Het kan alleen toegestaan worden door de gemeente op een beperkte plaats tijdens een beperkte periode. De hele dag vuurwerk laten knallen kan dus ook niet meer.
Gemeenten kunnen overtredingen vervolgen en bestraffen op basis van de GAS-wet. De eraan gekoppelde boete bedraagt maximaal 175 euro voor minderjarigen en 350 euro voor volwassenen. Dit wil ook zeggen dat inwoners melding kunnen maken van vuurwerk in hun buurt. Zoiets gebeurde in het verleden maar zeer weinig omdat er beperkte info voorhanden was en de wetgeving hieromtrent niet duidelijk was.
De reden waarom deze wetgeving dit jaar in een stroomversnelling kwam, zijn de vele meldingen van gewonde en dode dieren tijdens oudejaarsavond. De nieuwe regeling wordt opgezet als maatregel ter bescherming van de openbare veiligheid en gezondheid. In ons vorige artikel verwezen we ook naar de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het ‘knalplezier’ en dus voor heel wat milieu- en gezondheidsschade zorgen.

Inmiddels zijn er heel wat alternatieven voor vuurwerk. Zo vervangen steden hun vuurwerktraditie door een fantastische lichtshow, een innovatief meesterwerk dat elk jaar uniek en origineel kan worden samengesteld. Zo geniet je met een gerust hart van het oudejaarsplezier.
Bron: decreet van 26 april 2019 houdende een reglementering bij het gebruik van vuurwerk, voetzoeker, carbuurkanonnen en wetsballonnen, BS 17 mei 2019