Afbeelding
Houding cover

Houding

Fik blogt

Het leven is wat het is. Rijk of arm, jong of oud, dik of dun, mooi of lelijk, ... niemand blijft gespaard van ups en downs. Voor iedereen geldt dat problemen en opportuniteiten zich voortdurend afwisselen. Bovendien zijn heel wat problemen niet meer of niet minder dan de verpakking van een oplossing.

Hoe je kijkt, is belangrijker dan wat je ziet

Wanneer je een probleem bekijkt als de verpakking van een oplossing, dan wordt het een uitdaging. Deze houding brengt creatieve processen in je brein op gang. Je focust niet langer op het probleem zelf, maar je richt automatisch je aandacht op mogelijke oplossingen. Wie écht iets wil bereiken, focust op alle mogelijke wegen om dat te realiseren. Wanneer je aandacht gericht is op de moeilijkheden die zich zouden kunnen voordoen en wat er allemaal zou kunnen mislopen, dan heb je excuses bij de vleet om bij de pakken te blijven zitten.

Geloof bepaalt de slagkracht

Net zoals ieder mens geconfronteerd wordt met mogelijkheden en moeilijkheden, heeft ook iedereen een lichaam. Hopelijk draag je er voldoende zorg voor en word je niet getroffen door extreme tegenslagen. In dat geval is je lichaam namelijk een heel handig instrument bij het realiseren van je doelen en bij het zoeken naar oplossingen wanneer zich obstakels voordoen.

Nog belangrijker dan je lichamelijke toestand is wat zich afspeelt tussen je oren. Afgezien van hun origine, huidskleur of cultuur staan mensen met gelijkaardige verstandelijke vermogens en dezelfde lichaamsbouw vaak totaal anders in het leven. Wanneer we het lichaam vergelijken met een baseball-bat dan bepaalt het geloof de slagkracht. Een bijzonder inspirerend bewijs hiervan is Nick Vujicic. Deze Australisch-Servische man zonder ledematen geeft bijzonder inspirerende lezingen over heel de wereld.

Niet wat er gebeurt, maar hoe je ermee omgaat

‘Van het concert des levens, krijgt niemand een program’ is een oude volkswijsheid die ondanks alle wetenschap en vooruitgang helaas overeind blijft. Een mensenleven wordt vaak getekend door ingrijpende gebeurtenissen en zware tegenslagen. Niemand weet wat morgen brengt, maar wat we wel kunnen bepalen is de houding die we aannemen tegenover die gebeurtenissen. Om tegenslagen te verwerken is veel tijd en energie nodig. Een positieve houding is en blijft een belangrijke troef om met om het even welk probleem dat zich stelt om te gaan.

Ik wens jou en iedereen die je liefhebt graag hartverwarmende feestdagen en een gelukkig nieuw jaar en voor de momenten waarop dit niet zo is, wens ik je de nodige kracht om positief te blijven.

“Hoe je kijkt, is belangrijker dan wat je ziet ...” - Fik Verbiest