Afbeelding

Vrede

Fik blogt
Nog even en we herdenken Wapenstilstand. Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de gruwelijke Eerste Wereldoorlog, die aan maar liefst 8,5 miljoen mensen het leven kostte. Het is prima dat het moment waarop de vrede wordt hersteld en mensen eindelijk mogen beginnen aan een lang proces van verwerking en heropbouw, altijd zal worden herdacht als een zeer bijzondere dag. Het is trouwens fijn om te zien hoeveel tijd, middelen en energie men steekt in de herdenking van dit soort gebeurtenissen. Allemaal in de hoop dat het “nooit meer oorlog” zal worden.
Wanneer we verder kijken, gaat er echter een alarmbelletje rinkelen. Terwijl in Ieper om 20 uur dagelijks de ‘Last Post’ wordt opgevoerd, investeerde België net 3,8 miljoen euro in nieuwe gevechtsvliegtuigen. Is FN Herstal niet een van de meest rendabele bedrijven in de Belgische economie? FN is zelfs in volle expansie en op hun website kan je jezelf “committeren voor de toekomst van een toonaangevend bedrijf” … Is het toeval dat Belgische diplomaten in 2017 Saoedi-Arabië -waar het enige recht van de vrouw het aanrecht in de keuken is- mee in de nieuwe “VN-commissie voor Vrouwenrechten” heeft gestemd? Nog even en we zien treinen vertrekken met een wagon wapens, met daarachter een wagon kogelvrije vesten en daar achteraan een wagon rubberboten om de oceaan op te vluchten … Dat heet cross-selling.
Vrede lijkt wel een fenomeen met vele maskers. De man in de straat is natuurlijk tegen oorlog … in zijn straat. Wanneer echter mensen op de vlucht voor oorlog aan de deur kloppen dan lijkt de vredelievendheid van heel wat mensen plotseling veel kleiner. Waar vredelievendheid eindigt, legt men de kiem voor oorlog. Er is geen tussenweg …
De hamvraag is dan waar vredelievendheid haar oorsprong vindt en dat is duidelijk in het hart van ieder mens. Vrede is een heel persoonlijke aangelegenheid en het is gemakkelijk om de oorlog tussen landen en volkeren te veroordelen en blind te blijven voor het gebrek aan echte vredelievendheid in je eigen hart. Met Kerstmis zingen we over vrede op aarde … Laten we daartoe werkelijk bijdragen door vanaf nu iedere dag te ijveren naar meer vrede in ons eigen hart.
Fik@mensenzijnmedia.be