Fans springen in de bres voor de ZOO

0
Fans springen in de bres voor de ZOO

Dat onze dierenparken het dit jaar erg moeilijk hebben, is ondertussen algemeen bekend. Ze moesten hun deuren sluiten of tenminste rekening houden met beperkte bezoekersaantallen. Ook in onze geliefde Antwerpse ZOO zit men met de handen in het haar. De ticketverkoop en inkomsten uit horeca en gift shops kenden een enorme terugval, met vandaag al een geschat verlies van 17 miljoen euro tot gevolg. Investeringen werden uitgesteld en er moest al gesnoeid worden in het personeelsbestand. De redding komt misschien wel uit een onverwachte, Mortselse hoek.

Thandiepakketten

Mortsels hobbyfotograaf Ronny Mullens, die ook voor ons al heel wat reportages maakte, is een van de grootste fans van de ZOO. Hij maakt zich ernstig zorgen. “Er zijn dit jaar periodes geweest waarin de parken amper of zelfs geen inkomsten kregen, maar ondertussen lopen alle kosten wel onverminderd voort: voeding, verzorging, personeel, … Daarop kan je niet besparen, die uitgaven blijven gewoon dezelfde.” Hij en zijn Mechelse kompane Kris Lamon sloegen afgelopen zomer dan ook de handen in elkaar om ZOO Antwerpen en haar ‘zusterdierentuin’ ZOO Planckendael te steunen met hun zogenaamde “Thandiepakketten. Zo haalden de fans een mooie 3600 euro op.

Tegelijk hopen de initiatiefnemers dat ze het probleem bekend hebben kunnen maken bij het grote publiek. “Veel mensen vergeten dat de ZOO een onderdeel is van De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen en dat is een vzw”, weet Ronny. “Geen commercieel bedrijf dus. Velen denken bovendien dat de Zoo gesubsidieerd wordt, maar dat klopt maar gedeeltelijk. Er komt wel overheidssteun voor het onderhoud van het erfgoed en voor wetenschappelijk onderzoek, maar daar blijft het bij. Voor personeelskosten en voor de verzorging van de dieren is de ZOO aangewezen op haar bezoekers. Deze crisis is dus dramatisch. Wat met de dieren en wat met het personeel? Stel je voor: als zij moeten afvloeien, verliezen ze niet alleen hun job, maar ook nog eens hun geliefde beestjes.”

Ook voor alle bezoekers zou een eventuele sluiting van de ZOO een groot verlies zijn. “Er zijn zoveel mensen die om die dieren geven”, mijmert Ronny. “Iedereen heeft wel zijn of haar lieveling – nu zijn dat voor veel mensen de kleine gorilla’s. Velen van ons zijn er bij wijze van spreken opgegroeid en mensen voelen zich ermee verbonden. Dat moeten we koesteren.”

Steunen kan!

Eind oktober volgde wederom catastrofaal nieuws: alle dierenparken moesten door de alarmerende coronacijfers opnieuw de deuren sluiten. Ronny bleef niet bij de pakken zitten. “Ik heb ZOO-kerstkaarten ontworpen op basis van mijn eigen foto’s. Op aanvraag krijg je de kaarten elektronisch toegestuurd via wetransfer. Wie wil en kan, mag in ruil een vrije bijdrage storten op een speciaal daarvoor geopend rekeningnummer waarvan ook de woordvoerster van de ZOO titularis is. Na deze actie zullen we via onze Facebookgroep mensen aanmoedigen om rechtstreeks te storten op het giftennummer van de ZOO. Bij giften vanaf 40 euro krijgt men daarvoor trouwens een fiscaal attest. Hopelijk brengt het weer wat geld in het laatje.”

(lees verder onder de foto)

“Ondertussen ben ik ook volop aan het proberen om de politiek wakker te schudden”, vertelt Ronny. “Voorlopig zonder concreet resultaat, hopelijk komt daar snel verandering in, want anders zullen er vreselijke dingen gebeuren. Ik spreek in naam van de medewerkers van de ZOO, van haar 200.000 abonnees en nog veel meer sporadische bezoekers. Ik smeek om actie.”

Ronny hoopt dat de ZOO-poorten snel weer open kunnen, zelfs al is het voor een beperkt publiek. “Het gaat trouwens ook om het mentale welzijn van onze landgenoten. De ZOO was voor veel eenzame mensen een daginvulling. Ze kwamen er om naar hun geliefde dieren te kijken en kwamen er ook vaak dezelfde mensen tegen. Voor zo’n mensen is de sluiting een zware opdoffer.” Gelukkig is er alvast iets moois om naar uit te kijken zodra de Zoo weer open mag: “De twee leeuwinnen die Nestor gezelschap mogen houden zijn eindelijk aangekomen”, glundert Ronny. “Die wil iedereen natuurlijk heel graag snel zien!” Jazeker, wij zijn in elk geval razend benieuwd!

Interesse in Ronny’s kerstkaarten? Bekijk ze op zijn Facebookpagina en stuur hem een bericht!

Mensen zijn Media – Foto ZOO: Ronny Mullens

zooantwerpen.bezooplanckendael.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here