Je hebt net een nieuw huis gekocht, of je hebt bouwplannen en droomt van een tuin.
Belangrijk om zowel voor je woning als voor je tuin eerst goed na te denken en een plan uit te werken vanaf het begin!
Je hoeft niet alles direct te gaan uitvoeren, maar je kan alvast een planning maken aan de hand van dit stappenplan voor je tuin, dat tenslotte deel uit maakt van je woning…
Eerste stap
Maak notities en schetsen met behulp van de volgende punten, zo vorm jij zelf al de eerste lijnen van je tuinontwerp!
Oriëntatie: wat is er mooier dan op te staan met de zon, en de laatste uurtjes door te brengen in de zon? Dit is al een keuze die je maakt tijdens je bouwplannen; lichtinval, opwarming, ligging van de tuin dienen hier allemaal in meegenomen te worden.
Voorzieningen: misschien wil je stroom- en watervoorzieningen in je tuin, voor verlichting, een vijverpomp, sproeiers of druppelbevloeiing. Hou daar rekening mee, want eens alles is aangelegd, dan wil je niets meer gaan openbreken om leidingen te leggen! Voorzie wachtbuizen, dit zijn ondergrondse flexibele buizen, waar je – later – elektriciteitskabels en/of waterleidingen kan doortrekken. Maak een schets en noteer alle voorzieningen.
Verbindingen: Een oprit, makkelijk met de boodschappen in huis kunnen, de groencontainer makkelijk buiten kunnen zetten, een verbinding met het zonnig terras achterin je tuin… De verhardingen worden vaak los gezien van de tuin, maar ze vormen een mooie combinatie met je tuin! Eens de paden en de oprit er liggen, ga je die niet meer veranderen. Maak een schets.
Zichten: Kijk eens verder dan je perceel, de omgeving, zijn er zichten die je wil betrekken in je tuin? Dit maakt je tuin groter, stap 1 van de landschapsarchitectuur! Wil je op bepaalde plaatsen geen inkijk? Misschien wil je net wél zicht hebben op wat er zich buiten bevindt? De kinderen kunnen volgen vanop een afstand, die mooie kerktoren in de verte of een weiland, omzoomd met bomen. Is een haag wel nodig…? Schets je woning, en duid met pijlen de zichten aan die je wil betrekken of net wil mijden en schrijf er als geheugensteun bij waarom.
Omheining: Ga na of het nodig is voor de veiligheid; voor je kinderen of je trouwe viervoeter is dit belangrijk. Er zijn tal van manieren om je tuin te omheinen, als het niet nodig is, kan je hiermee een kost besparen en als er planten staan in plaats van een draadafsluiting, wat zou jij het mooiste vinden?
Terrein: Moet er gedraineerd worden, vanwege wateroverlast? Zijn er niveauverschillen, hoe vang je die op? Ga je grond aanvoeren, of net die niveauverschillen accentueren?
Wensen: Noteer voor jezelf wat je mooi vindt: planten, bomen, bloemen, een vijver, een kunstwerk, … Ga eens kijken in tuincentra,kijk rond, of ga eens naar een open tuinen dag, een leuke uitstap en je leert veel bij!
Onderhoudsvriendelijk: Werk je graag in de tuin, heb je een idee van hoe vaak je wil werken in je tuin? Misschien heb je helemaal geen groene vingers en wil je net iets dat zo weinig mogelijk moeite en tijd kost? Dit zijn allemaal zaken, die je keuze op materialen en planten beïnvloeden. Noteer dit.
Wanneer?: Hou rekening met de jaargetijden: planten en verplanten doet men in de herfst, de winter en het vroege voorjaar. Plan uw tuinproject dus ruimschoots op tijd in!
Tweede stap
Het begint te kriebelen, eindelijk tijd voor je tuinproject! Nu heb je een idee van hoe je het wil.
Starten maar!
Je kan er voor kiezen om je tuin zelf aan te leggen, doch met behulp van een tuinarchitect, kan je jezelf veel tijd, kosten en vergissingen besparen. Een tuin- en landschapsarchitect is iemand die niet enkel heeft leren ontwerpen en tekenen, dit is iemand die door jaren van studies en ervaring, een zéér brede kennis heeft opgebouwd vanplanten en materialen, hun eigenschappen en heel belangrijk:werkmethodes. Maak hier gebruik van!
Kies een tuinarchitect uit je eigen streek. Zij zijn vertrouwd met de grondsoort en het klimaat. Aan zee heb je een ander klimaat, andere grond en ook andere plantensoorten tegenover de Kempen met zijn zandgrond. Een tuinarchitect uit je buurt, rekent minder reiskosten, is makkelijker te bereiken, etc.
Het moet ook “klikken” met je tuinarchitect, die jou zal vertellen hoe je tuin eruit gaat zien en ook hoe het zal aangepakt worden. Het is belangrijk dat jullie ook op dezelfde golflengte zitten, en dat errekening wordt gehouden met je wensen.
Tenslotte: een tuin kan door een goede, ervaren tuinarchitect volledig aangepakt worden, stem dit af, kunnen zij wel wat je vraagt?
Ook is het goed om te weten, of zij ook achteraf de onderhoud van je tuin kunnen doen, zij kennen ten slotte hun eigen tuin die ze aanleggen, en het zal voor je tuinarchitect ook een uitdaging zijn, om ervoor te zorgen, dat niet enkel de tuinarchitect zijn realisatie, maar ook Jouw tuin Mooi is, en vooral Blijft!
Meer info: info@groencreaties.be of bezoek onze website:www.groencreaties.be
Je kan ons ook bereiken op het nummer 0472 / 65 51 05 of
0496 / 45 67 33