EDEGEM–MORTSEL – De eerste verkenningsavond op 23 mei rond het thema solidariteit was meteen een schot in de roos. Het doet een mens goed om te zien dat er heel wat verenigingen in onze regio zijn die zich bekommeren om hun medemens. De parochiale medewerkers van Edegem en Mortsel sloegen de handen in elkaar en startten met een schitterende samenwerking over de ‘muren’ heen. Zo willen ze een ‘sociale kaart’ van Mortsel en Edegem uitwerken. Pastoraal werker Peter De Vriendt, pastoors Tom Schellekens en André Goossens en vele anderen uit de sociale en de religieuze sector werken aan een boeiend netwerk.
Wie kwetsbaar is, heeft hulp nodig. ‘Caritas’ is en was nooit een ijdel begrip in deze schijnbaar onverschillige wereld. Caritas komt van het Latijnse ‘carus’ en betekent duur of dierbaar. Men kan caritas verrichten in materiële en immateriële zin. Het geven van geld of het geven van kleding aan goede doelen … Zo telt onze regio 40 organisaties die op de een of andere manier hulp verlenen. Tom Schellekens verdeelt ze in vier groepen. Gelovigen komen nog altijd bij hun pastor te rade. Hij blijft een moderne ‘herder’ die alle dagen verantwoordelijk is voor het directe pastorale contact. In een tweede groep heb je de woon- en leefgemeenschappen, waar zorg verstrekt wordt en kwetsbaren uit onze samenleving een thuis vinden. Er zijn organisaties die voeling hebben met de armoede en de noden in hun stad of gemeente. Ten slotte zijn er organisaties die zich vanuit de ‘pastorale eenheid Edegem-Mortsel’ inzetten voor een regio ‘elders’.
Paus Franciscus riep 2016 uit tot het jaar van de barmhartigheid. Zo willen de katholieke gemeenschappen van Edegem en Mortsel over de muur kijken, dwarsverbindingen maken en pijnpunten in kaart brengen.
In een stad van mensen vinden we maar al te vaak een bedolven verhaal. ‘Geef ons woorden. Hoor ons aan. Wees ons licht. Is rondom de vlaspit gedoofd?’ Zo willen we ook aandacht besteden aan de visie van paus Franciscus. Deze man staat bekend om zijn nederigheid, zijn bekommernis om de armen en zijn inzet voor dialoog als een manier om bruggen te bouwen tussen mensen van alle achtergronden, overtuigingen en religies. 40 verenigingen werken dag in dag uit aan deze doelstelling en zorgen ervoor dat de vlaswiek niet zal doven (Matth. XII, 20).
Dirk Brentjens