Ten tijde van Rubens was er een stadsarchivaris in Antwerpen die verkondigde dat Helene Fourment de mooiste vrouw van Antwerpen was. Rubens had juist zijn vrouw Isabella Brant verloren en zou even later op 53-jarige leeftijd de nauwelijks 16-jarige Helene huwen. Een huwelijk dat 10 jaar duurde, verschillende kinderen gaf en eindigde met de dood van de meester. Isabella was voor Rubens de ‘Madonna’, ook in zijn portretten. Helene had meer de trekken van een Venus. Met Helene, die ook zeer modebewust was, beleefde Rubens zijn tweede jeugd, trok zich met haar meer terug op zijn domein in Elewijt en begon warempel landschappen te schilderen.
Judas Theater Producties, het team achter o.a. Lelies en Josephine Baker komt in februari naar buiten met ‘De Muze van Rubens’ of ‘Helene Fourment, de Musical’. Een niet voor de hand liggende musical, maar wel datgene wat we kunnen verwachten van Sam Verhoeven en zijn team. Het wordt een persoonlijk portret van de meester, gezien door de ogen van iemand anders, door ogen vervuld van pure liefde, door de ogen van iemand die een groot figuur weergeeft. Zij brengt een gewaardeerde gelaagdheid aan de waarde van Rubens. Zij was het die hem inspireerde om nog meesterwerken te produceren op latere leeftijd, de periode toen hij ook al zijn diplomatieke taken opzij had gezet.
Helene Fourment is nu 59 jaar, in de herfst van haar leven, dat ze nu deelt met haar tweede echtgenoot (een rijke Brusselse zakenman van adel). Ze kijkt naar zichzelf, hoe de meester haar ooit heeft geschilderd. Ze kijkt naar zichzelf, naar het portret ‘Het Pelsken’ dat Rubens over haar en voor haar schilderde met de bedoeling dat niemand anders het ooit te zien zou krijgen. Dit schilderij staat nu in het Kunsthistorisch museum van Wenen en wordt wegens het fragiele karakter nooit uitgeleend. Ze vertelt en wij luisteren naar haar leven met de grote schilder.
Het is trouwens haar laatste levensjaar en dra zal ze begraven worden naast haar eerste man (een wilsbeschikking die ze zelf eiste).
Anne Mie Gils is Helene Fourment en de tweede rol (bediende en suppoost) is voor Brent Pannier. De voorstelling wordt begeleid door een vierkoppig liveorkest en is van 11 februari tot 6 maart 2016 te bewonderen in de Zwarte Zaal van het ‘Fakkelteater’ – Reydersstraat 7 Antwerpen.
www.fakkelteater.be – 070 24 60 36
Niet te versmaden: in het ticket voor de musical is een toegang tot het Rubenshuis begrepen.
Eindigen doen we met een quote van een andere schilder: “Painting is just another way of keeping a diary”.
Tekst en foto’s: A. Charrin