De mens is een wezen dat zeer veel microben huisvest, meer zelfs dan eigen lichaamscellen. In en op ons lichaam leven miljarden bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Per lichaamscel zijn er minstens tien. Ze zitten op de huid, op de slijmvliezen en in de darm. In totaal zouden we zo’n 10.000 verschillende soorten, vooral bacteriën “onderdak” bieden. Samen maken ze één tot drie procent van het totale lichaamsgewicht uit. Een persoon van 70 kg zeult dus ongeveer twee kg micro-organismen mee.
Samen met de mens vormen ze een ecosysteem: mens en microben leven – meestal – vredig samen en hebben elkaar nodig. Sommige bacteriën in onze darm breken bijvoorbeeld voedingsstoffen af, waardoor we de bouwstenen ervan makkelijker kunnen opnemen. Andere produceren vitaminen of ontstekingsremmende stoffen. Gezond zijn betekent daarom een goede mix hebben van micro-organismen. Goedaardige bacteriën overheersen bij een gezonde mens altijd de kwaadaardige.
De wetenschappelijke belangstelling voor de microbenflora of het microbioom in het jargon, is momenteel zeer groot. Vooral de darmflora wordt gehypet. Zo wordt de kwaliteit van de darmflora gelinkt aan een gezonde slaap, een goed geheugen en zelfs aan een prettige stemming. Men heeft al supplementen met bepaalde bacteriesoorten die een impact zouden hebben op de gezondheid. Wereldwijd wordt fors geïnvesteerd in de nieuwe hype. Het leeuwenaandeel in voedingssupplementen met pre- of probiotica.
Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die echter wél door bepaalde darmmicro-organismen (= probiotica!) kunnen verteerd worden. Zij zitten in quasi alle groenten en fruit, maar voornamelijk in peulvruchten, uiachtigen en volle granen.
Probiotica zijn de goedaardige darmbacteriën. Men treft ze ook aan in bepaalde yoghurts en in drankjes zoals Yakult, Actimel en andere, maar ook in farmaceutische capsules zoals Enterol en andere. Probiotica voeden zich in de darm met prebiotica (= de onverteerbare voedselresten), een proces dat gisting of fermentatie genoemd wordt.
Voor een gezonde darmflora zijn er twee opties
# ofwel kan men via inname van prebiotica de groei van goedaardige darmmicro-organismen selectief bevorderen,
# ofwel kan men levende, goedaardige bacteriën (= probiotica) innemen via speciale yoghurts of via farmaceutische preparaten, waarbij de overgang van deze bacteriën via het agressieve maagmilieu naar de darm mogelijk gemaakt is.
Na een antibioticakuur is de voorraad goedaardige darmbacteriën altijd in vrij grote mate geslonken, want een antibioticum doodt zowel goede als slechte bacteriën. Alleen virussen ontsnappen. Het loont dan om veel fruit, groenten en yoghurt te consumeren.