Afbeelding

Pieter Michielsen bakt zoete dubbeldekkers voor Mortsel

Culinair

Wie krijgt het in zijn hoofd om eiwit stijf te kloppen en met suiker en amandelen aan de slag te gaan? Vraag het aan de Zusters van het Heilig Sacrament in het Franse Nancy. Dag en nacht moest er gebeden worden. Geen vlees kwam op de tafel. Een streng dieet tekende hun godvruchtige leven. Ligt de kloosterorde aan de basis van de zoetste lekkernij ter wereld? Twee Franse zusters bakten het zoete koekje dat bij hun dieet paste: de Nancymakarons! Onze lokale bakker bakt de zoete dubbeldekkers voor Mortsel.

Hoewel de makaron vooral een Frans banketproduct is, bestaan er diverse theorieën over de oorsprong van het koekje. In de ‘Larousse Gastronomique’ stelt de auteur dat de makaron werd ontwikkeld in een klooster bij Cormery vlak bij Tours in 791. Volgens andere kenners zou dit ook één van de producten zijn die in Frankrijk geïntroduceerd werden met de komst van de Italiaanse Catharina de Medici toen zij in 1533 trouwde met Hendrik II.
Thomas Asselijn was een Nederlands dichter en schrijver van toneelstukken. Hij gebruikte het woord in zijn toneelstuk ‘Echtscheiding van Jan Klaasz en Saartje Jans’ in 1685.
Blijven we even stilstaan bij de Zusters van het Heilig Sacrament in Nancy? Tijdens de Franse Revolutie werden de kloosterorden ontbonden. Het zoete ‘makarongeheim’ van de zusters werd pas aan het grote publiek bekendgemaakt na 1792. De nonnetjes vonden een toevlucht in het huis van een dokter. Om in hun levensonderhoud te voorzien, verkochten zij het eeuwenoude geheime recept van hun makarons aan de bakkerij van het echtpaar ‘Muller-Marchal’. Het recept werd gedurende twee generaties zorgvuldig bewaard.
De naam ‘makaron’ zou afkomstig zijn van ‘macarone, maccarone of maccherone’, de Italiaanse woorden voor meringue.
Je hebt makarons in verschillende smaken en kleuren. Door het gebruik van natuurlijke kleurstoffen ontstaat een rijke schakering aan variaties die het goed doen in etalages. De makarons kunnen worden gevuld met ganache, boterroom of jam. De smaken variëren op hun beurt van frambozen en aardbeien tot chocolade, koffie en zelfs ganzenlever!

De makaron gaat zelfs een rol spelen bij bruiloften. Pieter Michielsen bouwt met makarons sierlijke piramides.
In 1830 werden de makarons in elk geval in Frankrijk gegeten als hapje met jam, een likeurtje en wat kruiden. In 1660 zou de makaron in Saint-Jean-de-Luz de ster zijn geweest tijdens de bruiloft van Lodewijk XIV en Marie-Thérèse.
Pierre Desfontaines van de Franse patisseriezaak Ladurée besloot in het begin van de 20ste eeuw twee koekjes samen te voegen met chocoladeganache, een zachte chocoladeboterroom. De creatie van deze dubbeldekker wordt echter ook opgeëist door de Franse banketbakker Claude Gerbet.
Makarons uit Amiens zijn klein en worden gemaakt met amandelpasta, fruit en honing. In Montmorillon is een museum gewijd aan de makaron. In het huis van Rannou-Métivier is de oudste makaronbakkerij van de stad gevestigd (sinds 1920). Het recept van de makarons van Montmorillon is zo’n 150 jaar oud. Je merkt het al: de makaron is een wereldburger. Je vindt het zoete schuimpje terug in de Franse Mc Donalds, maar evenzeer in Australië, Korea, Japan, Zwitserland en de VS. In Amerika is het elk jaar op 20 mei ‘National Macaron Day’.
In Venlo en omgeving bakte men op feestdagen letters van amandelmakarons. Deze staken in veel gevallen zelfs de boterletters naar de kroon. In de zomer van 1892 maakte de Zaanse bakkersvereniging een tochtje met de stoomboot over het IJ en via Amsterdam de Vecht op tot Maarssen toe. Een bundel liederen voor elk der deelnemers ging mee voor onderweg. De bakkers bakten dat het een lieve lust was en de makaron ontbrak niet in het lied (uit: ‘De smakelijke burgers-, boeren- en volkskeuken, Ronse, drukkerij J. Leherte-Delcour, 1935).
In Henegouwen speelt de makaron een rol bij diverse godsdienstige en folkloristische feesten. Beaumont is vooral bekend voor zijn makarons. Wie wil smullen van deze traditionele lekkernij uit de 19de eeuw klopt even aan bij Didier Solbreux in de Rue de Binches. Zijn makarons lijken uiterlijk op kokoskoekjes, maar hebben een vulling van marsepein.
Foto’s: © Pieter Michielsen – © F. Van Roosendael – © Nederlands Bakkerijmuseum
Bronnen: Nederlands Bakkerijmuseum - Larousse Gastronomique
Afbeelding
Afbeelding