Campus Amedeus – Unieke blik achter de schermen

0

Opendeurdag op campus Amedeus in Mortsel

Op zondag 6 oktober organiseert de Zorggroep Multiversum een opendeurdag op campus Amedeus in Mortsel. Een unieke gelegenheid om een blik achter de schermen van een psychiatrische instelling te werpen.

Zorggroep Multiversum is de fusie van Sint-Amedeus Mortsel en Broeders Alexianen Boechout. De zorggroep organiseert gespecialiseerde zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening in de Antwerpse regio en is het beste bekend voor zijn ziekenhuizen. Daar behandelt ze patiënten met verschillende psychiatrische aandoeningen of volgens hun leeftijd (jongeren en ouderen). Onlangs is op campus Amedeus een opname-eenheid gecreëerd voor kinderen en jongeren onder 25 jaar met een verstandelijke beperking, autisme en ernstige gedragsproblemen, de GAUZZ-werking. De opname-eenheid beschikt over vier plaatsen voor -18-jarigen en vier plaatsen voor +18-jarigen.

Multiversum komt tegemoet aan de algemene maatschappelijke tendens om ziekenhuisopnames zo kort mogelijk te houden. Dat kan door zorg te organiseren bij mensen met een psychiatrische aandoening in hun thuissituatie. Multidisciplinaire mobiele teams komen dan bij de patiënt thuis en helpen hem op meerdere domeinen van het leven (wonen, persoonlijke verzorging, relaties, financiën, …). Dat kan een ziekenhuisopname voorkomen of kan volgen op een ziekenhuisopname.

Sommige patiënten kunnen ook ambulant verzorgd worden. Ze komen dan naar de polikliniek voor een consult bij een psychiater of psycholoog of voor een therapiesessie. Ze hoeven dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis of ze kunnen na een ziekenhuisopname daar verder begeleid worden.

De zorggroep omvat evenwel niet alleen deze twee psychiatrische ziekenhuizen. Er zijn ook nog vier psychiatrische verzorgingstehuizen: PVT Waesdonck in Mortsel, PVT Den Heuvel in Boechout, PVT De Wijngaard in Malle en PVT De Liereman in Oud-Turnhout. Er zijn ook nog twee Initiatieven Beschut Wonen: vzw De Link in Mortsel en vzw De Vliering in Boechout.

De twee Initiatieven voor beschut wonen zetten zich in voor de (re)integratie van de patiënt in de maatschappij en het beroepsleven. Een eerste stap werd al gezet tijdens de opname van de patiënt in het ziekenhuis met een arbeidstrajectbegeleiding en vrijetijdstrajectbegeleiding. Vzw De Link en vzw De Vliering bieden psychosociale begeleiding op maat en voorzien in arbeid, vorming, vrije tijd en ontmoeting. In de arbeidszorgcentra van vzw De Link en vzw De Vliering (’t Karwei in Boechout) kunnen mensen met een psychische kwetsbaarheid aan de slag in verschillende ateliers.

Vaak wordt er ook een aangepaste woonvorm aangeboden. Dat kan gaan van een studio waar een begeleider af en toe langskomt tot een groepshuis waar meer begeleiding is. Als mensen dag en nacht zorg nodig hebben, is een psychiatrisch verzorgingstehuis meer aangewezen.

Opendeurdag

Aanleiding voor de opendeurdag op zondag 6 oktober is de officiële opening van de nieuwbouw op campus Amedeus. Die is de uitvalsbasis van onze mobiele teams en huisvest de polikliniek, maar tijdens die opendeurdag stelt de hele zorggroep zich voor. Daarnaast zijn er rondleidingen op campus Amedeus, een marktje met drank en hapjes voor het goede doel, een tombola en kinderanimatie met o.m. een workshop, een springkasteel, enz.

Opendeurdag campus Amedeus Mortsel – Zondag 6 oktober 10–18 uur.

www.multiversum.care

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here