Bijen krijgen extra smulboom in het Arboretum

0
Bijen krijgen extra smulboom in het Arboretum

Slovenië is een echt bijen- en honingland. Het telt ongeveer 4 imkers per 1000 inwoners. Zowel in de natuur als in de stad zie je er de typisch gekleurde bijenkorven. Het “apitoerisme” is er de laatste jaren dan ook in opmars. Honing neemt een ruime plaats in in de voeding, maar je ziet het er nu ook verschijnen als behandeling in kuuroorden. Ook in het Arboretum van Kalmthout staan verschillende bijenkorven. Je kunt ze bewonderen aan de oever van de grote vijver. Het aanvliegen van de bijen, beladen met stuifmeel en volgezogen met nectar, kun je door een grote verrekijker bestuderen. De huisimker staat je bij met de nodige informatie en af en toe met demonstraties. Je kan bij hem ook terecht voor uitleg over de verschillende bijenrassen.

Tussen Slovenië en het Arboretum bestaat merkwaardig genoeg een bijzondere band. De laatste 10 jaar kreeg het Kalmthoutse park reeds een viertal bezoeken van de Sloveense ambassadeur en van Sloveense politici. In 2017 werd in het Arboretum een stek geplant van de 400 jaar oude druivelaar uit Maribor, de oudste wijnstok ter wereld.

Hoog bezoek in het Arboretum

De huidige ambassadeur van de republiek Slovenië, Rado Genorio, bracht op 19 maart een bezoek aan het Arboretum voor de planting van een bijenboom. In de vlindertuin van het Arboretum werd er samen met de gedeputeerde van de provincie, Jan De Haes, een “Tetradium Daniellii” geplant. Deze boom kent zijn oorsprong in China en Korea en is een snelgroeiende boom. Het is een laatbloeier die in juli en augustus vol staat met witte pluimbloemen met heerlijke nectar. Het is een belangrijke drachtplant voor de nazomer als de linde is uitgebloeid. De bijen worden gelokt door de specifieke, lichtzoete geur. Na de bloei krijgt deze bijenboom decoratieve, rode vruchten met binnenin blauwzwarte zaden die veel olie bevatten, een lekkernij voor vogels. Een groot voordeel van “onze Daniellii” is dat hij gevolgen van de klimaatverandering zoals hittestress, wateroverlast en langdurige droogte goed verteert.

20 mei, World Bee Day

De Sloveense ambassadeur was bijzonder trots om in het Arboretum van Kalmthout te zijn. Niet alleen viert Slovenië dit jaar zijn 30ste jaar onafhankelijkheid, onder impuls van Slovenië erkenden de Verenigde Naties in 2017 de jaarlijkse “World Bee Day” (20 mei). 20 mei valt samen met de geboortedag van de Sloveense pionier Anton Jansa, die in de 18de eeuw bijenteelttechnieken introduceerde die nog steeds in de moderne imkerij gebruikt worden.

Ook goed om te weten: in Kalmthout loopt een project in samenwerking met de universiteiten van Gent en Wageningen. Het project gaat na op welke manier bijen tolerant kunnen worden voor de varroamijt, een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen kan voortplanten op het broed van honingbijen. Die varroamijt is een bedreiging voor onder meer de honingbij.

Lees ook:

De zoetste hondenhokken van Mortsel

Imkers in Mortsel: hobby of ambacht?

Mortsel zingt het lied van honing

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here