Afbeelding
Kierewiet

Kierewiet

Beleven

De Komedie Compagnie zendt ons vanaf 10 april in de pseudowetenschappelijke wereld van de psychiatrie met de komedie Kierewiet GE-TIC-T, origineel een Frans stuk, dus voor de vertaling niemand beter dan Frank De Kaey, expert voor Franse comedy. Vlaanderens zotste regisseur, Stany Crets, bewerkte verder alle ingrediënten.

Kierewiet, een overvloed aan tics

Een uniek stuk met een totaal origineel concept: zes mensen, met elk een eigen psychische aandoening in de vorm van, laten we het zenuwtrekken noemen, komen elkaar tegen in de wachtzaal van hun psychiater. Deze man laat echter erg lang op zich wachten en de interactie tussen deze zes personen kan beginnen.

Verwacht niet dat men mensen uitlacht, ze gaan zeker niet af in deze zotte komedie. De humor komt op een speciale manier en we zijn ervan overtuigd dat het publiek nog begrip zal krijgen voor mensen met tics. Stany Crets noemt het een deurenkomedie zonder deuren.

De zes buitenbeentjes werden op 10 maart voorgesteld in de klinisch aandoende witte zaal van dansstudio Arlekino in Berchem. Om te tonen dat je elkaar snel op de zenuwen werkt in bepaalde omstandigheden probeerde de groep een spelletje “Bibberspel”, dat gelukkig voor de groep niet lang duurde.

De cast en de tics

Dirk Van Vooren is Bob. Bob heeft een dwangneurose en dat uit zich door angst om op strepen te stappen. Dirk Lavrysen is Alfons. Alfons heeft teldwang (’arithmomanie’, uit het Latijn), hij telt te pas en te onpas alle letters, loopt van de ZES naar de ZEVEN en kan de NUL niet houden. Carry Goossens is Fred. Fred heeft de ziekte met de prachtige naam van Gilles de la Tourette. Patiënten die je nooit kan vergeten, houden ze het bij het vloeken en vergeten ze het spuwen dan zullen we er nog plezier aan beleven.

Dit zijn de mannen, maar er zijn ook drie vrouwen. Vicky Florus is Lili. Lili heeft echolalie. “Listen very carefully I shall say this only once”, is niet aan haar besteed. Is haar rol groot, dan zullen velen na de avondvoorstellingen hun tram missen. Linda De Ridder is Maria. Maria is overgelovig en bijgelovig. God zal haar belonen. Greet Rouffaer is Blanche. Blanche is zeer actueel, actueler kon niet. Ze heeft smetvrees en is wars van alle microben, bacteriën en virussen. Corona, you have been warned!

De praktijk van dokter Stern moet ook nog logistiek werken. De assistente die de patiënten in het oog moet houden is Lea Witvrouwen, een kranige 70-jarige ex- onvervalste Kempense Benidorm Bastard.

De voorstellingen gaan door in Theater Elckerlyc - er zijn trouwens al twee extra voorstellingen gepland.

Alle info en tickets: www.elckerlyc.be of 070 69 1 0 02