Afbeelding

“In de schaduw van Toon Hermans” – 5 oktober in Kaleidoscoop

Beleven

Een warmhartige Vlaamse hommage aan de grootste Nederlandse entertainer, volkspoëet en filosoof van levensblijheid


Eind jaren twintig vorige eeuw, een jongetje vergaapt zich op de jaarmarkt van Sittard aan de kunstjes van de fluitjeskoopman. “Kan ik dat leren, koopman?”, vraagt het jongetje. Dertig jaar later staat de fluitjesman nog op de jaarmarkt. Het jongetje van toen is er weer. De oude koopman ziet hem staan, neemt zijn hoed af en zegt: “U bent Toon Hermans geworden”. Toon Hermans, geworden wat hij wilde zijn. Geen cabaretier met vileine teksten. Een simpele vermaker, volkspoëet, filosoof van levensblijheid. Hij sneert niet. Hij bezingt in liefde.


Gelukzalige weemoed


Paaszaterdag van het jaar 2000 staan kinderen, kleinkinderen en een paar vrienden in kamer 106 van het Sint-Antoniusziekenhuis van Nieuwegein. Rond het middaguur wordt het stil in de kamer.


Vijf jaar eerder vraagt Toon Hermans mij, Herman Van Hove, om het management te doen van wat zijn laatste show zou worden. Achtentachtig voorstellingen op rij zit ik op mijn stoeltje achteraan in de zaal. Een wonderlijke belevenis. Alles is iedere avond hetzelfde en toch weer helemaal anders. Altijd komt het mooiste moment als de show afgelopen is, ik aan de andere kant van de klapdeuren sta en de mensen om me heen de zaal uitstromen. Het warme bad van stralende ogen. Glimlachende gezichten. ‘Jij bent lief’ neuriënd, het slotlied van de show. Koppels hand in hand. Grootouders met hun kleinkinderen. Over de lach en de glimlach, de warmte en de vreugde die Toon Hermans in ons leven bracht, maar ook over de vreugde en de droefenis in zijn eigen leven, wil ik vertellen.


Lissa Meyvis zingt al sinds haar kleutertijd. Na het behalen van haar diploma TEW begint ze aan de opleiding Klassieke zang aan het Conservatorium van Antwerpen. Een mooie operacarrière volgt. Begin 2015 gaat “In de schaduw van Toon Hermans” in première in het Fakkeltheater.


Herman Van Hove begint zijn carrière bij Uitgeverij Biblo, maar maakt al snel zijsprongen in muziek in theater. Hij wordt manager van Toon Hermans en producet diens laatste onemanshow. Vandaag is hij onder andere voorzitter van de Stichting Toon Hermans, de Stichting Toots Thielemans en het Fakkeltheater.


Zang: Lissa Meyvis - verhalen: Herman Van Hove - arrangementen en orkestleiding: Pol Vanfleteren – toetsen, accordeon, trompet, harmonica: Pol Vanfleteren – gitaren: Tom Willems – contrabas: Janos Bruneel – drums en percussie: Peter Ploegaerts5 oktober 2019 om 20.15 uur


Kaleidoscoop Molenstraat 50 2640 Mortsel


Tickets: 16 euro (jeugd, leden vzw: 14 euro), www.kaleidos.be

Afbeelding